НОВИНИ

България и Австрия за миграцията и енергийната сигурност

Енергийната сигурност и миграцията в Европа бяха акцент в разговора между външния министър Даниел Митов и австрийския му колега във Виена.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Борислава Стефанова
19:28, 10.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

След няколко последователни срещи в балкански държави днес във Виена Даниел Митов и Себастиан Курц обсъдиха отново възможните варианти за намиране на общо работещо европейско решение за разрешаване на бежанската криза и изкореняване на нелегалния трафик на хора.

От разговор продължил повече от час стана ясно, че българският външен министър е подкрепил идеята на австрийския си колега Европа да възприеме така наречения австралийски модел спрямо мигрантите за настаняването на тези, които идват легално в определени за това островни територии.

Себастиан Курц, министър на външните работи на Австрия: Благодарим за работата на България като външна граница на ЕС по преодоляване на бежанския поток. Знаем, че това е едно голямо предизвикателство и страната ви се справя отлично. Радвам се, че министър Митов ме подкрепи за австралийския модел и нашето желание не трафикантите на хора да решават кой да стига до Европа, а ние политиците да решаваме това. Трябва да работим заедно за повече легална миграция и оказване на помощ на място.

Пред Себастиан Курц Даниел Митов отново подчерта и че един от основните приоритети на българското правителство е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и доставчиците на газ. Дунавската стратегия и двустранните инвестиции бяха сред другите важни теми в разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Лазаров: Агенция Пътна инфраструктура е сред емблемите на управлението
Лазар Лазаров: Агенция "Пътна инфраструктура" е сред емблемите на управлението
Лечение с барокамера помага на деца с аутизъм
Лечение с барокамера помага на деца с аутизъм