НОВИНИ

Европа под тревога

Засилени мерки за сигурност във всички големи европейски градове. Масово полицейско присъствие по летища, в метрото, по границите и на оживени публични места. Над 200 полета към Брюксел бяха отклонени или отменени. Евростар отмени всички влакове от и за Брюксел. Повечето европейски премиери днес свикаха заседание на съветите за национална сигурност.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:53, 22.03.2016
Чете се за: 02:33 мин.
По света

Отклонени полети, масово присъствие на полицаи - Европа е под тревога, а въпросът, който си задават европейци е един - ще се случи ли и в моя град?

Франция направо затвори границата си с Белгия. След атаките от 13 ноември насам в страната е обявена най-високата тревога от терористични атаки, днес по улиците на страната патрулират допълнително 1 600 служители на реда. Евростар отмени влаковете си от и за Брюксел. Иван Градинарски разказа как Франция реагира на терора в Белгия.

Иван Градинарски, Париж: "След атентатите в Брюксел, мерките за сигурност във Франция са повишени. Границата с Белгия е затворена. Вътрешният министър Бернар Казньов обяви,че са мобилизирани 1600 полицаи в цялата страна. 400 от тях - в Париж. Засилена е охраната на границите, а също и в обществения транспорт - метрото, жп гари и летища. Трафикът по линията Евростар, която свърза Париж и Лондон, е прекратен. Същото се отнася и за компанията "Талис", от която са спрели превоза за цяла Белгия. Също като в Белгия, във Франция са засилени мерките за сигурност и на критични точки - ядрени централи, военни бази и други. Според вътрешния министър, рискът за Франция е много висок."

На летището във Франкфурт също беше засилено полицейското присъствие. Много от отклонените полети за Брюксел са пренасочени към терминала във Франкфурт. Засилени са и мерките за сигурност по оживените публични места и в градския транспорт.

Александър Андреев от Дойче веле за обстановката в Германия: Германската полиция повиши мерките за сигурност по летищата, по гарите и по границите с Белгия, Франция, Холандия и Люксембург. Външното министерство предупреди пребиваващите в Брюксел да бъдат особено внимателни и предпазливи. Германският вътрешен министър разпореди утре флаговете да бъдат свалени на половин пилон в знак на съпричастие и солидарност с белгийския народ. А Централният съвет на мюсюлманите в Германия осъди атентатите като „покушения на страхливци срещу невинни граждани". От прозореца на ДВ наблюдавам сградата на ООН в Бон, където винаги се взимат специални мерки за сигурност. До момента не забелязвам усилване на тези мерки.

Медиите съобщават, че силите за сигурност в Германия проверяват дали наистина арестуваният в Брюксел Салех Абедслам, смятан за главен организатор на парижките атентати, е планирал и терористични покушения в Германия. Неназован експерт по сигурността е казал пред „Тагесшпигел", че Абдеслам принадлежи към терористична група на „Ислямска държава", която е била специално подготвяна за атентати в Германия и в други държави. Няколко седмици преди парижките атентати Абдеслам е бил в германския град Улм.

Във Великобритания - британският премиер Дейвид Камерън свика заседание на комитета Кобра, засилени са мерките за сигурност на лондонските летища Гетуик и Хийтроу. Всички полети от и за Брюксел за отменени. Увеличено е и полицейското присъствие на пристанищата Доувър и Сейнт Панкрас.

Полицията в Дания, Швеция и Финландия засили мерките за сигурност по летищата и на обществените места. Увеличени са патрулите в района на копенхагенското летище и на други ключови места в града Същите мерки са предприети и в Стокхолм и Хелзинки. В Рим буквално час след новината за експлозиите на летище Завентем, всички полети от Италия за Брюксел бяха отменени.

;

Гергана Боволента: Вътрешният министър Анджелино Алфано свика в 16 ч. българско време Съвета за национална сигурност, на който присъства и премиерът Матео Ренци. Час по-късно Ренция направи изявление. Главният секретар на полицията нареди засилване на мерките за сигурност на всички летища в страната, въпреки че там вече е в сила максимална степен на бдителност след атентатите в Париж. Всички префектури в страната са в най-високата степен на тревога, особено около метростанции, железопътни гари, туристически и религиозни обекти, предвид наближаващият католически Великден. Въпреки тревожната обстановка, Ватикана съобщи, че няма да променя актуалните мерки за сигурност, които са в сила от 08 декември 2015, когато папа Франциск обяви началото на Годината на Състраданието.

Адриана Лоренцо - жител на Рим: "Отказвам да се предам на страха. Трябва да продължаваме да ходим на работа, да пътуваме, да пращаме децата си в чужбина, защото това е нашият начин на живот. Няма да се откажем от това, не би било редно."

Засега към Италия не са отправяни конкретни терористични заплахи, но бдителността тук се покачва след дебатите за еветуална военна намеса на страната в Либия.

В Мадрид пред кметството днес хората се събраха, за да запазят минута мълчание в памет на жертвите в Брюксел. На 11 март в испанската столица отбелязаха 12 години от серията бомбени атентати в мадридското метро, които отнеха живота на над 190 души.

Европа е във война, каза Франсоа Оланд още на 13 ноември. Дали терора ще успее да обедини европейските лидери - ще видим през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводители подготвят протест
Тютюнопроизводители подготвят протест
24 часа и БНТ отличиха достойните българи
"24 часа" и БНТ отличиха достойните българи