НОВИНИ

Европа трябва да има нова визия, заяви Ципрас след срещата в Братислава

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че "Европа трябва да се промени или ще се изправи пред екзистенциална криза, която може да я доведе до задънена улица", съобщава в. "Катимерини".

bnt avatar logo
от БТА
12:19, 17.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
европа нова визия ципрас срещата братислава

Ципрас направи тези коментари снощи след срещата на върха в Братислава, където лидерите на 27-те членки на Европейския съюз се събраха за първи път след решението на Великобритания да напусне съюза.

Целта на срещата беше да изготви нова визия за съюза, разкъсван от разногласия във връзка с бежанската криза, икономиката и посоката на развитие.

Ципрас заяви, че има консенсус по въпроса, че проектът за европейската интеграция вече не е източник на вдъхновение за гражданите на ЕС.

"Затова Европа трябва да има нова визия", посочи той, като добави, че въпреки разногласията по мерките, които трябва да се предприемат, идеята за социално ангажиран дневен ред постепенно набира скорост.

"Тръгвам си от срещата с предпазлив оптимизъм, че нещо може да се промени", каза той.

Той добави също, че трябва да има повече гъвкавост в постигането на социална кохезия. "Трябва да спрем да вярваме, че правилата са като Десетте божи заповеди, написани върху камък. Правилата са добри, но за да работи всяко правило, трябва да има и изключения", отбеляза Ципрас.

"Приоритет трябва да бъде даден на страните, които са засегнати от кризата", посочи още той, като подчерта задълбочаващото се неравенство между северните и южните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп предизвика нова полемика с намеци за убийство на Клинтън
Тръмп предизвика нова полемика с намеци за убийство на Клинтън
Ще има ли София музей на транспорта?
Ще има ли София музей на транспорта?