НОВИНИ

Европейската комисия предлага промени в Дъблинския регламент

Европейската комисия предложи промяна на начина, по който страните-членки приемат и обработват молбите за предоставяне на убежище. Сред предложенията на Комисията са да се премине към нова квотна система за разпределение на бежанците и приетите бежанци да бъдат задължени да живеят само в приемната страна. Отделно се предлага система за проследяване дали граждани на страни извън Европейския съюз не превишават разрешеното време за престой.

Владислав Велев
от Владислав Велев
16:39, 06.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Невижданият мигрантски натиск през миналата година показа, че съществуващата система за предоставяне на убежище на работи добре, а Дъблинският регламент е неприложим.

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия: Проблемът е, че системата разчита на това къде първо е пристигнал човекът, за да се реши коя страна-членка трябва да обработи молбата му за убежище. Това не е нито честно, нито устойчиво решение, като имаме предвид количеството хора, които поставиха на изпитание само няколко страни. Можем да променим това или чрез промяна на Дъблинския механизъм или чрез промяна на 4 от основните критерии, които определят коя държава да се занимава с молбата за убежище.

Европейската комисия предлага създаване на постоянна система за определяне в коя държава да се разглеждат молбите за убежище. Може да се премине и към нова квотна система за прием на мигранти. Комисията иска да се уеднаквят процедурите за предоставяне на убежище, както и условията за бежанците, за да няма наплив само към няколко определени страни.

Предлага се и възпиране и санкциониране на незаконното вторично движение, като предоставянето на някои права на бежанците да се обвърже и със задължения за тях, например за регистрация и снемане на пръстови отпечатъци. По-големи права ще получи Агенцията в областта на убежището. Тези предложения тепърва трябва да бъдат обсъждани от страните-членки и евентуално променени, за да може всички държави да се съгласят с тях.

Европейската комисия предложи и създаването на Система за влизане/излизане, която да помогне да се следи дали граждани на страни извън Европейския съюз не стоят в Шенген повече, отколкото им е разрешено. В системата ще се записват името на влизащия, вида на документа за пътуване, биометрични данни, дата и място на влизане и излизане. Ще се записват и отказите за влизане. Така дори при смяна на паспорта, системата ще разпознава хората, които са нарушавали режима на престой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашите въпроси към министър Петър Москов
Вашите въпроси към министър Петър Москов
Достоен живот за децата с увреждания поискаха родителите им
Достоен живот за децата с увреждания поискаха родителите им