НОВИНИ

Европейското първенство отвъд спорта

След една изключително тежка година, белязана от атентати, природни бедствия и сътресения в обществото - готова ли е Франция да бъде домакин на европейското? Отишъл ли си е страхът и може ли евентуална титла за отбора на петлите да повлияе на стабилността на френското правителство? Отговорите потърсихме от журналиста Тони Николов.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал оператор: Огнян Колчаков
14:25, 11.06.2016
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Две безпрецедентно жестоки нападения в рамките на по - малко от година - срещу Шарли Ебдо и самоубийствените атентати от 13 ноември. За французите и светът Франция вече не беше същата. В последните месеци страната е в хаос заради протести във всички сфери, дори в адрените централи и сметищата - срещу трудовата реформа. Плюс наводнения, невиждани от повече от век.

Тони Николов, журналист: "Евро 2016 трябваше да е голямото събитие тази година за французите и беше наистина свързано с много надежди. От друга страна обаче има много икономически страни, чиито разчети показват, че можеби ще струва някаква част от фиска на държавата, а няма да донесе желаните приходи."




;

Възможно ли е обаче евентуална победа на Петлите да се превърне в нещо много повече от спортен успех?

Тони Николов, журналист: "Самото управляващо мнозинство очакваше, че ЕВРО 2016 по някакъв начин ще успокои социалното напрежение, но виждаме, че не се случва. Синдикатите са решени да отидат докрай и трудно ми е да си представя 10 юли, когато трябва да са финалите, как ще изглежда Франция и дали тя няма да е напълно блокирана. Казват че и самият френски футбол няма лидери от класата на Платини и Зидан, обратното - един голям скандал, който се разигра, с може би най-добрият френски футболист - Карим Бензема, човекът, чиито голове се очакваха, показват, че френското общество и там има колебания. Разбира се, една победа ще отпуши по някакъв начин духа от бутилката."

Страхът по-скоро отстъпва. Социалните напрежения са тези, които остават. Защото едно общество, когато е разделено, когато няма съгласие, може би му остава само радостта от победата.

Тони Николов, журналист: "Ако футболът беше панацея и лекуваше всичко, то тогава светът трябваше да бъде само футбол."
;

Eвропейското първенство носи и надежда, че ще бъде едно ново начало за Франция и повод страната отново да се изправи на крака. Кризата и страхът обаче не са си отишли.

Тони Николов, журналист: "Не само мерките за сигурност, но и стачката на боклука, нередовните връзки - в момента работят може би 1/3 от влаковете. Стачката на Еър Франс, която сега разбрахме, че ще бъде потвърдена и ще бъде продължена. А много от посетителите на ЕВРО-то вече са си взели билети от по-рано, вече са си резервирали. Всичко това вероятно ще създаде някакви проблеми. Стачките свидетелстват за едни много дълбоки несъгласия във френското общество, много сериозни. Това са наистина едни безпрецедентни протести."

Протести, които парадоксално изправиха социалистическо правителство срещу синдикатите.

Тони Николов, журналист: "Мнозина френски наблюдатели са склонни да допуснат, че ще има предсрочни избори дори. Ако не есента, то в началото на следващата година. МНого трудно е да се предвиди, ситуацията наистина е много сложна във Франция. Всичко това предполага един голям дебат, някакво омиротворяване на френското общество. Но това не се случва, просто не се случва. Трудно се намира политическото решение."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчев импулс-2  кацна в Ню Йорк
"Слънчев импулс-2" кацна в Ню Йорк
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска