Финансисти: Влизането в механизма за еврото ще намали риска от криза

Влизането на България във валутния механизъм за еврото, ще намали рисковете пред българската икономика от наближаващата глобална икономическа криза. За това говориха в предаването "Още от деня" Даниела Бобева и Емил Хърсев.

от БНТ
19:26, 26.02.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

България очаква през лятото покана за влизане в обменния механизъм, известен още като чакалня за еврото.

Според Бобева и Хърсев това би било добра новина. Двамата обаче са с различна увереност, че това ще се случи. Според Хърсев е сигурно, че България ще получи поканата през юли, докато Бобева смята, че евентуални допълнителни условия ще бъдат рисков фактор за икономиката. Емил Хърсев дори прогнозира, че България ще влезе в Еврозоната от 1 януари 2020 г.

Финансистите смятат, че глобалната криза се приближава и че отвореният характер на българската икономика ще я изложи на рискове.

Според Хърсев причина за кризата ще са мерките на американското правителство за ограничаване на търговията с Китай. За Бобева световната икономика минава в низходяща фаза на икономическия цикъл.

Бобева изрази притеснения, че дисбалансите в българската икономика, при глобалното забавяне, могат да се окажат рисков фактор за нейното развитие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“
Омбудсманът Мая Манолова осъди „Топлофикация София“
Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента
Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента