"Фолксваген" плаща 80 млн. евро в Австралия заради дизеловия скандал

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" е съгласен за плати на своите клиенти в Австралия до 127 млн. долара, което прави почти 79 милиона евро по колективния иск, заведен срещу него заради дизеловия скандал. Окончателното решение предстои да бъде взето от федералния съд на страната, се посочва в изявление на австралийския клон на концерна.

от БГНЕС
16:40, 16.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
фолксваген плаща млн евро австралия заради дизеловия скандал

Груповият иск е свързан с манипулираните данни за съдържанието на вредните вещества в отделяните газове от дизеловите двигатели. Скандалът гръмна през 2015 г. В Австралия той засегна около 100 000 автомобила от марките "Фолксваген", "Ауди" и "Шкода".

Ако бъде одобрена от съда, компенсацията, която ще получи всеки от собствениците, ще достигне 1400 австралийски долара (870 евро), изчисляват представителите на "Фолксваген".

Позицията на концерна е „ажна стъпка за осигуряването на справедливостта и възстановяването на правата на хиляди австралийски собственици на леки коли, заяви адвокат Джулиън Шлимъл, който представлява интересите на ищците.

Разследването срещу започна от американските власти през септември 2015 г. Германският автомобилен гигант беше принуден да признае, че на няколко милиони продадени коли е било поставено програмно осигуряване, което е манипулирало тестовете за екологични стандарти.

"Дизелгейт" предизвика масов отказ от колите на "Фолксваген" в САЩ. Концернът постигна споразумение с американските власти, което му струва над 18 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Увеличават заплатите в обществения сектор на Сърбия с между 8 и 15%
Увеличават заплатите в обществения сектор на Сърбия с между 8 и 15%
Над 30% повече бежанци и мигранти са влезли в Гърция тази година
Над 30% повече бежанци и мигранти са влезли в Гърция тази година