НОВИНИ

Форумът Г-20: Търговски отношения и военни конфликти на фокус в лидерските срещи

Втори и заключителен ден от срещата на върха на страните от Г-20. В Буенос Айрес лидерите на 20-те най-могъщи икономики се събраха, за да търсят решение на два основни въпроса - климатичните промени и търговията. Те решиха да ускорят реформирането на Световната търговска организация. Фокусът, обаче, беше изместен към горещите теми, като напрежението между Русия и Украйна, убийството на Джамал Хашоги и търговските войни.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:02, 01.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Очаквано, всички погледи бяха насочени към двустранните срещи между световните лидери. Владимир Путин се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше отменена, но Белият дом потвърди, че двамата са имали неофициален разговор на вечерята снощи.

Руският президент Владимир Путин проведе серия от важни разговори. В 20-минутна среща с Еманюел Макрон, двамата обсъдиха ситуацията в Сирия, както и напрежението между Русия и Украйна. Френският президент призова за деескалация на напрежението.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Виждаме, че ситуацията в Сирия е сравнително спокойна, но събитията в Украйна от последните дни са много притеснителни. Важно е всички страни да продължат да спазват Минските споразумения.

Путин акцентира на двустранните им отношения.

Владимир Путин, президент на Русия: Миналата година стокообменът нарасна с 16,5% и тази година темпът на растежа е същият.

Според съветничка на френския президент, по време на срещата Путин обяснил на лист хартия движението на украинските кораби в Азовско море и своята версия за събитията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за спазване на правото на свободно придвижване в Азовско море. Двамата с Путин се договориха Русия, Украйна, Германия и Франция да разговарят за събитията в Керченския проток.

Приятелски поздрав и разменени шеги между руския президент и саудитския принц Мохамед бин Салман. Другите световни лидери, обаче не посрещнаха така топло престолонаследника на Рияд, за когото това е първи тест на международната сцена след убийството на Джамал Хашоги. Въпреки това, говорител на турския президент Ердоган намекна, че не е изключено двамата да обсъдят ситуацията около покушението в саудитското консулство в Истанбул.

Съпругата на аржентинския президент - Хулиана Авада посрещна първите дами на прием в луксозната "Вила Окампо" - някогашен дом на прочутата аржентинска писателка и борец за граждански права Виктория Окампо.

Хиляди хора изразиха неодобрението си срещу политиката на водещите икономики. Недоволство имаше и срещу факта, че Аржентина е домакин на толкова скъпоструващ форум, на фона на рекордна безработица и инфлация от близо 40%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж, протестите се разгарят
Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж, протестите се разгарят
Протест по време на заседанието за конституционните поправки в Македония
Протест по време на заседанието за конституционните поправки в Македония