НОВИНИ

Германия инспектира всичките си казарми след скандал с нацистки символи

Командването на германската армия обяви днес, че е разпоредило инспекция на всички казарми след скандал, предизвикан от намерени нацистки символи в две от тях, предаде Франс прес. "Главният инспектиращ на Бундесвера разпореди тази инспекция във всички обекти, които са собственост на армията, за да се провери дали присъстват тези символи на Вермахта и ако това е така, да бъдат премахнати", заяви пред АФП говорител на министерството на отбраната.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:48, 07.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
германия инспектира всичките казарми скандал нацистки символи

Медали, афиши и и дори нацистки каски са били открити в казармата в Донауешинген, където е разположена френско-германска бригада. Предметите били открити по време на разследването срещу 28-годишния Франко- лейтенантът, за когото се предполага, че е подготвял атентат.

Според разследващите в германската армия има около 280 крайнодесни екстремисти, а Франко е бил част от малка екстремистка група. Но засега няма информация за други задържани. Знае се, че властите разследват още един войник от френско-германската бригада във френския град Илкриш. В нея е служил и задържаният лейтенант.

Германският военен министър обвини началниците на Франко, че са подценили крайнодесните му възгледи. Оказа се, че преди три години, той написал дипломна работа, в която включил и екстремистки идеи, но тогава получил само забележка.

Предполага се, че планът на лейтенанта бил да извърши атентат като използва фалшива самоличност, с каквато той разполагал. Преди две години той се представил за бежанец от Сирия и получил статут. Вероятно целта му била да хвърли вината за кървавото нападение върху имигрантите в Германия.

С наближаването на изборите в Германия, нарастват и опасенията за засилване на десния екстремизъм в страната.

Щефан Еверс, Християндемократическата партия, Германия: "Отново имаме същата ситуация като миналата година, когато стотици хиляди бежанци с различни културни разбирания пристигнаха в Германия и ние трябваше да се изправим пред обществен дебат за общите ценности."

Случаят с лейтенант Франко повдигна много въпроси, както за германската армия, така и за предоставянето на убежища на бежанци. А министерството на отбраната беше подложено на критика, че е пренебрегнало крайнодесните настроения в редиците на Бундесвера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон води пред Льо Пен в отвъдморските френски територии
Макрон води пред Льо Пен в отвъдморските френски територии
Федерацията по мотоциклетизъм замразява дейността си в средата на май
Федерацията по мотоциклетизъм замразява дейността си в средата на май