НОВИНИ

Германия почита паметта на жертвите при атентата на Коледния базар в Берлин

Берлин почита жертвите от атентата на Коледния базар до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм". На 19 декември миналата година тунизиецът Анис Амри се вряза с краден камион в множеството и причини смъртта на 11 души, а повече от 70 бяха ранени. Преди това той уби и полския шофьор на камиона. След няколко дни Амри беше ликвидиран в Италия. Днес на мястото на атентата беше открит паметен знак.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 19.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

17-метрова позлатена ивица, като следа от рана, разсича настилката на площад "Брайтшайдплац" в Берлин. С откриването на този мемориален знак близки на жертвите и политици почетоха днес паметта на загиналите в атентата. Имената на жертвите са изписани по стъпалата на емблематичната за германската столица църква "Кайзер Вилхелм".

Канцлерът Меркел се срещна вчера при закрити врати с близки на загиналите. Част от тях са си тръгнали разочаровани от срещата. Президентът Щайнмайер каза днес, че след атентата много от пострадалите са се почувствали изоставени от държавата.

Самата Меркел призна, че срещата с близките на жертвите я е накарала да осъзнае "слабостите на държавата" в оказването на подкрепа на пострадалите от тероризъм.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Днес е ден на траур, но и ден, в който да покажем воля да подобрим нещата, които до сега не са вървели добре.

Меркел обеща в бъдеще отново да се срещне с роднините на жертвите и ранените, за да им покаже, че властите са се поучили от грешките си. Днес през целия ден коледният базар на "Брайтшайдплац" остана затворен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет квартала излизат на протест срещу мръсния въздух в София
Пет квартала излизат на протест срещу мръсния въздух в София
Москва и Пекин разкритикуваха стратегията за национална сигурност на Вашингтон
Москва и Пекин разкритикуваха стратегията за национална сигурност на Вашингтон