НОВИНИ

Путин и Вучич обсъдиха доставкита на руски газ за Сърбия

Президентите Владимир Путин и Александър Вучич обсъдиха доставките на руски газ за Сърбия и евентуалното ѝ включване в "Турски поток". Русия и Събрия подписаха и отмяна на забраната за реекспорт на руски газ в междуправителственото споразумение.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:03, 19.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Приоритет в преговорите беше икономическото сътрудничество, обобщи домакинът. Той посочи, че руските капитали в Сърбия са достигнали 4 милиарда долара, руските доставки на природен газ за страната тази година са надхвърлили 2 милиарда кубически метра, а към 2022-ра година ще възлизат на 3,5 милиарда кубически метра.

Владимир Путин - президент на Русия: Сърбия освен голям пазар на руски газ, може да стане и важно звено в неговия транзит. Работи се за включване на сръбски партньори в проекта на "Газпром" за изграждане на новия маршрут за доставка на енергоносители - "Турски поток".

В ход са консултации за създаване зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Сърбия, посочи още Путин. Той обяви, че Русия ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, а въпросът с Косово трябва да се реши чрез политически средства и диалог. Гостът благодари на Русия и лично на Путин за всестранната подкрепа.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Сърбия върви по европейски път, но е военно неутрална държава и не се стреми към влизане в съюзи, включително НАТО. Благодарение подкрепата и подаръците на президента Путин успяхме частично да подновим нашата авиация и така да запазим статута си на военно неутрална държава.

През февруари двете страни отбелязват 180 години от установяване на дипломатически отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминалисти от София ще разследват убийството на Дамла в Момчилград
Криминалисти от София ще разследват убийството на Дамла в Момчилград
Домът за деца, лишени от родителски грижи, в Благоевград вече е закрит
Домът за деца, лишени от родителски грижи, в Благоевград вече е закрит