НОВИНИ

​Германия разреши еднополовите бракове

Германия разреши еднополовите бракове. Двойките ще могат да осиновяват деца. Депутатите гласуваха с мнозинство закона, който трябва да влезе в сила до края на годината.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 30.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Исторически ден, победа за демокрацията и за обществото - това са първите коментари след гласуването. Така Германия ще се нареди сред 14-те европейски държави, сред които Франция, Великобритания, Испания, които вече са легализирали еднополовите бракове.

С 393 гласа ЗА срещу 226 ПРОТИВ германският Бундестаг одобри закон, с който разреши еднополовите бракове. Това означава, че досегашните регистрирани партньорства се заменят от пълноправни бракосъчетания, документът регламентира и осиновяването на деца.

Едва в понеделник канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че за законът ще се гласува по съвест. Това всъщност позволи на представители на Християн-демократиоческия и Християн-социалния съюз, които традиционно са против еднополовите бракове, да подкрепят закона. Самата Меркел гласува против.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: За мен и по Конституция бракът е между мъже и жени. Затова днес не подкрепих този закон... За мен това е лично. Надявам се приетия днес закон не само да укрепи уважението между различните мнение, но да доведе до по-голямо социално сближаване и мир.

Тя обаче ще остане в историята на Германия като канцлера, при чието управление е бил приет законът за еднополовите бракове. Мнозина политолози смятат, че донякъде изнендаващият ход на Меркел се обяснва с предстовящите през септември парламентарни избори.

Шошана Бранд, член на ЛГБТ общество: Щастливи сме и сме горди, че вече сме с равни права и че можем да живеем живота си. Преди три години решихме да имаме дете, ето защо това справедливо решение е чудесно за нас.
Дестини Трежър, член на ЛГБТ общество: Все още не мога да повярвам съвсем, мащабно събитие. Огромна стъпка напред за равни права, но все още има какво да се прави. Днешното решение мотивира хората да правят повече. Щастлива съм.
Сорен Ландман, член на ЛГБТ общество: Днес е исторически ден за Германия. Еднополовата любов вече не е втора класа и е равноправна на хетеросексуалната.

По всичко личи, че доволни ще бъдат и обикновените германци, защото 83% от тях подкрепят еднополовите съюзи. Очаква се законът да влезе в сила до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят заведения, които не спазват нормите за шум
Затварят заведения, които не спазват нормите за шум
ДРУГИТЕ новини: Кой е Банкси
ДРУГИТЕ новини: Кой е Банкси