НОВИНИ

Германската полиция осуети планиран атентат от иракски бежанци

Германските специални служби са осуетили плановете на трима бежанци от Ирак за терористичен атентат в страната. Намерението им е било да убият много хора, но не деца. Събирали са барут от новогодишни фойерверки за направа на самоделно взривно устройство. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
16:20, 30.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Рано тази сутрин служители на федералната криминална служба арестуват трима мъже от Ирак. Планирали са терористичен атентат в Германия. На двама 23-годишни е предявено обвинение за тежко насилствено престъпление срещу държавността, а друг 36-годишен за помагачество. Плановете им са били с ислямистки мотиви.

Холгер Мюнх, ръководител на Федералната криминална служба: От края на м.г. двама от задържаните интензивно са изучавали създаването на взривни устройства чрез инструкции по интернет и дори са правили тестове през декември. Освен това са опитвали да купят огнестрелно оръжие.

До сделка за пистолет "Макаров" не се стигнало. Продавачът е искал за него 1500 евро, което на двамата се е видяло скъпо. Свалил от цената, но въпреки това не са били удоволетворени. Това показват данните на разследващите, които отдавна са били по следите на заподозрените.

Холгер Мюнх, ръководител на Федералната криминална служба: Не сме могли до сега да установим конкретна мишена на нападението, но са имали намерение да убият колкото е възможно повече хора.

Неизвестно е дали арестуваните са били част от терористична групировка.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Томислав Дончев нареди проверка на проекта за Ларгото
Вицепремиерът Томислав Дончев нареди проверка на проекта за Ларгото
Мръсен въздух затвори над 400 училища в Тайланд
Мръсен въздух затвори над 400 училища в Тайланд