НОВИНИ

Германският президент се извини на Полша за Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щанмайер поиска от Полша прошка за най-кървавия конфликт в световната история по време на церемония по повод 80-тата годишнина от избухването на Втората световна война в полския град Велюн, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:03, 01.09.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
германският президент извини полша втората световна война

„Скланям главата си пред жертвите на атаката срещу Велюн. Скланям главата си пред полските жертви на германския тиранин. Моля за прошка!“, заяви Щанмайер на немски и полски.

Полският президент Анджей Дуда благодари на германския си колега за присъствието му на церемонията и за проявеното от него отношение.

Предвижда се президентите на двете държави да положат венци пред паметната плоча на църквата, разрушена от бомбардировките, на мястото на разрушената синагога, на паметника жертвите на разрушената болница и ще преминат по пътищата, минаващи през разрушените сгради.

Основните възпоменателни събития по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война ще се проведат във Варшава. Тази година беше решено те да бъдат проведени в столицата, тъй като се очакваше да пристигне и американският президент. Доналд Тръмп отмени посещението си в последния момент заради урагана на Дориан, приближаващ се към бреговете на Флорида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ей, Калина е дойдена!
Ей, Калина е дойдена!
Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте
Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте