НОВИНИ

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен: ​​Няма да има европейска армия

Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", цитирано от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:46, 10.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
германският военен министър урсула фон дер лайен ​​няма европейска армия

"ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна министърката. Тя отбеляза, че Европейският съюз обединява военни средства, които трябва да бъдат по-добре координирани, с граждански средства като инвестиции в стабилността и развитието. По думите й създаването на европейския команден център в Брюксел е първата сериозна стъпка.
Фон дер Лайен посочи, че референдумът във Великобритания и президентските избори в САЩ са отворили очите на европейците. "Европейците трябва по-активно да поемат сигурността в собствените си ръце", подчерта германската министърка.

Германия и Франция работят по конкретни предложения за създаване на фонд на ЕС за отбрана, заявява още в интервюто Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. По думите ѝ сътрудничеството в областта на безпилотните самолети, военния транспорт и общите усилия за стабилизиране на африканския регион на Сахел са проекти, които биха могли да бъдат финансирани по новия механизъм. "Германия и Франция искат да станат двигателят на европейския отбранителен съюз и да оползотворят фонда за отбрана по интелигентен начин", каза тя.

Фон дер Лайен посочи също, че финансовите министри на двете страни в момента работят по механизмите за създаване на фонда, а тези на отбраната - за определяне на различните проекти по него. По думите й чрез фонда би могло да се финансира например общоевропейско обучение на офицери. Фон дер Лайен каза също, че засиленото сътрудничество в Африка може да допринесе за намаляване на трафика на хора и оръжие, както и за противодействие на тероризма.

В седмичното си видеопослание днес Ангела Меркел изтъкна, че е необходимо германските въоръжени сили да бъдат възстановени след орязването с десетилетия на разходите в тази сфера, както и да бъде повишена привлекателността на военната кариера в области като киберсигурността. По думите ѝ европейското отбранително сътрудничество ще бъде тясно координирано с НАТО. Тя каза също, че Европа има голям интерес от стабилизиране на Африка, източник на бежанци към Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална конференция на Висшия адвокатски съвет в Габрово
Национална конференция на Висшия адвокатски съвет в Габрово
Двама висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка
Двама висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка