НОВИНИ

Гневни реакции в Англия заради наказанието на България за расисткия скандал

Редица гневни реакции в Англия предизвика наказанието, което УЕФА наложи на България по повод расисткия скандал от мача между двете страни в София. Според решението на европейската централа националните ни трябва да изиграят един мач пред празни трибуни, а българският футболен съюз да заплати глоба в размер на 85 000 евро.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 30.10.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Редица гневни реакции в Англия предизвика наказанието, което УЕФА наложи на България по повод расисткия скандал от мача между двете страни в София. Според решението на европейската централа, националните ни трябва да изиграят един мач пред празни трибуни, а българският футболен съюз да заплати финансова глоба в размер на 85 хиляди евро.

Финансовата санкция е разделена на 75 000 евро за расизъм и 10 хиляди по повод неуважителното отношение към химна на съперника. За сходно непочтително поведение спрямо химна на България УЕФА санкционира Англия с двойно по-малката сума от 5 хиляди евро.

Решението на европейската футболна централа породи вълна от недоволство във Великобритания. От английската организация Кик Аут, която се бори за равенство във футбола, призоват УЕФА да преразгледа изцяло дисциплинарната си политика по отношение на расовата дискриминация и настояват да получат конкретно обяснение как се е стигнало до това решение. От организацията добавят, че се чувстват обезсърчени, но не и изненадани.

Своята негативна позиция в социалните мрежи изрази и Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.

"Разочаровани сме от санкциите, които УЕФА наложи спрямо България вследствие на позорните расистки инциденти, на които станахме свидетели преди две седмици".

От организацията също пледират за промени в цялостния дисциплинарен правилник и настояват наказанието да бъде лишаване от право на участие в цели турнири

От И ЕС ПИ ЕН пък се върнаха 7 години назад, сравнявайки тогавашната глоба от 100 000 евро на показалия рекламното си бельо датски национал Никлас Бентднер с настоящата на България в размер на 75 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма засегнати българи при последния пожар в Лос Анджелис
Няма засегнати българи при последния пожар в Лос Анджелис
25-ти шоколадов салон в Париж
25-ти шоколадов салон в Париж