НОВИНИ

Гърция намалява данъците

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви плановете на правителството за намаляване на данъците след приключване на политиката на бюджетни икономии, осъществяваща се по искане на международни кредитори. Това каза Ципрас по време на речта си пред Централния комитет на СИРИЗА, която дебатираше на тема - "Гърция в новата епоха", предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:49, 28.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
гърция намалява данъците

"Ние сме готови да пристъпим към смели промени в областта на данъчното облагане на предприятия и физически лица", каза Ципрас. Той не уточни точно какви мерки в данъчната сфера правителството е готово да предприеме. Според Ройтерс става дума за намаляване на данъчната тежест.

Ципрас заяви също така необходимостта от обновяване състава на ръководството на партия СИРИЗА и правителството в светлината на наближаващите парламентарни избори, които ще се проведат в Гърция през есента на 2019 г. "За да спечелим тези битки, ние се нуждаем от сплотеност, единство и обновление“, каза Ципрас. „Нашата страна, правителството и партията се нуждаят от нова кръв и по-голямо желание да се работи", каза министър-председателят.

На заседанието на Централния комитет партията избра и новият генерален секретар на СИРИЗА - това е сегашният вътрешен министър Панос Скурлетис.

През 2015 г. партия СИРИЗА печели изборите с обещания да се сложи край на политиката на строги икономии, които властите са били принудени да извършват, като необходимо условие за международна финансова помощ. Правителството на Ципрас под натиска на международните кредитори трябваше да се съгласи да продължи старата политика, която доведе до икономическа рецесия и спад в жизнения стандарт в страната.

Гърция този месец приключи третата и последна програма за външна макрофинансова помощ и се оттегли от външното управление на чуждестранни кредитори, под което се намираше от 2010 г. насам. Третата кредитна програма в размер на повече от 80 милиарда евро беше приета от страните в еврозоната през август 2015 г. при условия за въвеждането от гръцките власти на нови строги мерки за намаляване на пенсиите, както и на социалните помощи и приватизация на държавната собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Певецът Ед Шийран се е оженил за дългогодишната си приятелка
​Певецът Ед Шийран се е оженил за дългогодишната си приятелка
Задържаха петима заподозрени за вандализъм в бъдещия Център за деца с аутизъм
Задържаха петима заподозрени за вандализъм в бъдещия Център за деца с аутизъм