НОВИНИ

Гърция подсигури безплатна храна и нощувка на 1500 туристи на остров Самотраки

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:54, 13.08.2019 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
гърция подсигури безплатна храна нощувка 1500 туристи остров самотраки

Облекченията са осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

От външно министретсво информират, че безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището: Таверна "The Harbour" Haran Bros; Таверна "Synantisi"; Таверна "Sta Karvouna" (Stergios Lazarou); Пицария "Phournélo"; Ресторант "Kumata" (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace).

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова - Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август, сряда. При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва пътниците.

Българското генерално консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Самотраки е малък остров в Северно Егейко море, в близост до Турция. Намира се на около 9 часа път с кола и ферибот от София. Малкият остров с население около 3 000 души е природен резерват и има много богата история. В последните години Самотраки става предпочитана дестинация заради красивите плажове и природа.

Пристанището в Камариотиса на северозападния бряг осигурява фериботен достъп до Северна Гърция - Александруполис и Кавала. Сред атракциите са генуезките крепости, стария град, няколко водопада и др.

Чести посетители на гръцките острови казват, че фериботните връзки до Самотраки да доста по-нередовни и скъпи от тези на други близки острови, но мястото си заслужава заради уникалните гледки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София
Пожар избухна на остров Тасос
Пожар избухна на остров Тасос