САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Гърция подсигури безплатна храна и нощувка на 1500 туристи на остров Самотраки

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка.

от БГНЕС
15:54, 13.08.2019 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
гърция подсигури безплатна храна нощувка 1500 туристи остров самотраки

Облекченията са осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

От външно министретсво информират, че безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището: Таверна "The Harbour" Haran Bros; Таверна "Synantisi"; Таверна "Sta Karvouna" (Stergios Lazarou); Пицария "Phournélo"; Ресторант "Kumata" (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace).

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова - Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август, сряда. При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва пътниците.

Българското генерално консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Самотраки е малък остров в Северно Егейко море, в близост до Турция. Намира се на около 9 часа път с кола и ферибот от София. Малкият остров с население около 3 000 души е природен резерват и има много богата история. В последните години Самотраки става предпочитана дестинация заради красивите плажове и природа.

Пристанището в Камариотиса на северозападния бряг осигурява фериботен достъп до Северна Гърция - Александруполис и Кавала. Сред атракциите са генуезките крепости, стария град, няколко водопада и др.

Чести посетители на гръцките острови казват, че фериботните връзки до Самотраки да доста по-нередовни и скъпи от тези на други близки острови, но мястото си заслужава заради уникалните гледки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София
Осигуриха ново оборудване на физиотерапията в 14-о ДКЦ в София
Пожар избухна на остров Тасос
Пожар избухна на остров Тасос