НОВИНИ

Илияна Йотова: Българската държава е империя на духовност, на език

Българската държава е империя на духовност, на език, чрез българската държава Божието слово и култура стигат до хиляди славянски народи, това е изворът на нашето национално самочувствие. Това каза в Микулчице, Чехия, вицепрезидентът Илияна Йотова, която в навечерието на 24 май е на своеобразна обиколка по стъпките на светите братя в Чехия, Словакия и Сърбия.

bnt avatar logo
от БТА
16:46, 19.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Илияна Йотова: Българската държава е империя на духовност, на език

В Микулчице, където се смята, че е гробът на Св. Методий, тя поднесе венец пред паметника на двамата братя и участва в тържественото отбелязване на празника, на който присъстваха и наши сънародници. Когато днес някой се опитва да пренапише тази история, той не заслужава дори внимание, подчерта Йотова.

Тя припомни, че страната ни в момента е председател на Съвета на ЕС, а само преди няколко дни в София е била срещата на върха ЕС-Западни Балкани, събрала лидерите на държавите-членки на Съюза и тези от Западните Балкани в името на една просперираща, мирна, сигурна Европа, на онези ценности, които преди 11 века са ни завещали светите първоучители и техните ученици - правото на суверенитет, на националност, на народност, култура, на свой език. Какви по-големи обединители на Европа преди цели 11 века, изтъкна в словото си Йотова.
По думите й, Кирил и Методий и техните ученици са ни дали две най-важни оръжия - на книжнината и на познанието.

От името на българската държава вицепрезидентът благодари на чешките домакини за политиката към българското малцинство в Чехия и за чудесното партньорство в рамките на ЕС.

24 май е най-важният български празник, защото без делото на светите братя днес нямаше да има България, и най-хубавият, защото се празнува от всички българи - у нас и зад граница. С тези думи от името на българския парламент се обърна към присъстващите на честването гости депутатът Тома Биков.

Делото на Кирил и Методий е религиозно дело, то не е просто просвещенско, а опит за формиране на знания като средство за път към вярата и за път към Бога. Днес не бива да забравяме, че знанието без вярата е ненужно, а вярата без знание - безсилна, завърши народният представител.

Тържеството започна с благодарствен молебен, отслужен от архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия.
По-късно във Велехрад вицепрезидентът Илияна Йотова посети базиликата "Св. Св. Кирил и Методий". По стъпките на двамата братя в програмата е и Девин, Словакия, където тя трябва да се срещне с кмета на община Братислава-Девин Любица Колкова и с монсеньор Мариан Гавенда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Си Дзинпин призова сънародниците си да сложат край на неразумното потребление
Си Дзинпин призова сънародниците си да сложат край на неразумното потребление
Русенски музиканти създадоха специална песен за кралската сватба
Русенски музиканти създадоха специална песен за кралската сватба