НОВИНИ

Ще има ли спад на туристите заради нова такса в Гърция?

От началото на годината в Гърция е въведена нова туристическа такса за чужденците, които избират да почиват в южната ни съседка. Таксата е от 0.25 евроцента до 4 евро на ден за нощувка в хотел в зависимост от неговата категория. Българските хотелиери и туроператори смятат, че може би хората, избрали да почиват в гръцките курорти, ще бъдат по-малко.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Бързачка
17:33, 10.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Още през 2016 година правителството в Гърция е гласувало закон, с който се въвежда новата туристическа такса, която е задължителна. Тя влезе в сила от 1 януари тази година и ще бъде включена към цената на нощувката в хотелите.

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Ако имаме 4 звезден хотел, 4 евро допълнително е на ден престоят на туристите, което е много неприятно, защото реално оскъпява престоя. Това за мен е един директен данък бъркане в джоба на хората, защото аз не знам на какво основание е.

Въпреки допълнителните разходи от две туристически такси -за престой в държавата и за нощувка - спад на българите почиващи в Гърция няма да има, смятат туроператори.

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Гърция ни е много близка като дестинация, защото от нашия регион е за предпочитане да почиваме в Гърция. Все пак, съгласете се, за няколко часа сме на Бяло море - един час или два часа, докато нашето море почти цял ден трябва да се пътува, независимо, че вече има магистрали.
Бойка Джурджанова: Мисля, че няма да ги откаже, който е решил да си ходи, това няма да го спре.

Очаква се тази година Гърция да бъде посетена от около милиони половина българи, като над 90% от тях избират курортите в Северна Гърция. Проучване от преди 2 години на гръцки статистически център показва, че българите, румънците и сърбите харчат, докато почиват в южната ни съседка около 200 евро на седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС гласува срещу ветото върху антикорупционния закон
Правната комисия в НС гласува срещу ветото върху антикорупционния закон
Ремонт на ремонта на бул.Дондуков
Ремонт на ремонта на бул."Дондуков"