НОВИНИ

Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия посетиха Дума

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия най-сетне влязоха в сирийския град Дума, където се предполага, че на 7 април е използвано химическо оръжие срещу цивилното население. Експертите са взели проби, които ще изпратят в Холандия. Пробите ще бъдат анализирани в лаборатории на организацията. Сигурността на екипа е гарантирана не само от сирийските власти, а и от командването на руския контингент в Сирия. Експертите пристигнаха в Дамаск преди седмица, но забавянето на проверката се обяснява със съображения за сигурност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:46, 21.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Москва очаква от експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия безпристрастно разследване и обективен доклад за станалото в град Дума на 7 април. Според Запада сирийската армия е извършила химическа атака с най-малко 40 жертви. Това се отрича от режима в Дамаск, който на 12 април превзе града от бунтовниците, и от Москва, която оказва военна подкрепа на президента Башар Асад.

Деветчленният екип от експерти пристигна в Дамаск на 14 април - цяла седмица след събитията в Дума. Руските военни съобщиха, че пътищата трябва да се разминират, за да се стигне до града. В началото на тази седмица в Дума влезе екип на ООН, който беше обстрелван и това отложи още нещата. От Вашингтон обвиниха сирийските власти, че бавят достъпа на експертите, за да се прочистят доказателствата от предполагаемата химическа атака.

Има забавяне и на дипломатическия фронт. Затова СС на ООН се събра в неформална обстановка в Швеция - в бивша резиденция на Даг Хамаршелд, който е оглавявал Световната организация. Въпросът е как да се постигат единни решения, както беше за Северна Корея.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Проблемът е, че Съветът за сигурност не е обединен по въпроса за Сирия. Но когато сме единни, решенията ни оказват влияние на място и предизвикват промени.

След събитията в Дума Съветът за сигурност заседава шест пъти, без да се постигне съгласие за действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по АМ Хемус от София до Варна
Николай Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по АМ "Хемус" от София до Варна
Ердоган: Извънредното положение е добро за икономиката
Ердоган: Извънредното положение е добро за икономиката