НОВИНИ

Интернет капани за деца

Опасностите, които дебнат в интернет трудно могат да се проследят и всяко дете, а понякога и възрастен, са потенциална жертва ако нямат подходяща подготовка. Съвети за това как да предпазите вашето дете. Срещнахме се с ученици от 30 СОУ "Братя Миладинови" с въпрос дали децата някога са попадали във виртуален капан и с какви превантивни мерки ги възпитават у дома и в училище.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
08:14, 21.02.2017
Чете се за: 01:38 мин.
Още
интернет капани деца

Пристрастяване към интернет, качване на неподходящи снимки или видео онлайн, дезинформация и фалшиви новини са само част от опасностите, на които може да стане жертва неподготвеното дете в интернет. Децата споделят, че са попадали в рискови ситуации.

Калин 5-ти клас: "Изведнъж ми излезе някакво съобщение, че един човек иска да се запознаем, да бъдем приятели, как се казвам и аз се изплаших и за малко да си изхвърля телефона през прозореца."
Иван - 7-ми клас: "На един приятел така му гръмна компютъра и имаше още една случка, където един приятел е хванал някакъв вирус и пиша му нещо и той отговаря същото."
Калин 5-ти клас: "На сестра ми. Един човек ѝ прати някаква негова снимка. Ние изобщо не знаехме кой е той. Той беше англичанин и започна да ѝ пише - "Искаш ли да сме приятели?" и тя го блокира."

След обучение по безопасно използване на интернет децата са запознати с най-важните правила.

Анна - 7-ми клас: "Да не пращаме покани на непознати хора, защото не знаем отсреща кой седи, за да не се забъркваме в неприятности. Моето най-важно правило е да не даваме лична информация за себе си и за близките ни , защото може да се случат гадни неща."
Виктор - 7-ми клас: "Да не влизаме в непознати сайтове, които в последствие може да се окажат опасни и могат да заразят нашия компютър."
Калин 5-ти клас: "Да не даваме важна информация, нито местоположението ни, нито да пускаме снимки наши или на роднини."
Даниел - 5-ти клас: "Не трябва да влизаме във всеки сайт, който видим, защото може да докара някой вирус или да ни шпионират през него."

Предупредени са и за най-често срещаните опасности в интернет.

Полина Ангелова: "Учим ги в ситуация - обикновено чрез игра. Учим децата как да се предпазват в интернет след като им покажем какво би могло да се случи, какво не би могло да случи. Когато те са в такава ситуация най-често запомнят и разбират къде са грешките ако ги допускат."
Станислав - 5-ти клас: "Играем например на компютър и влизаме в някой сайт, в който може да играем на игри и този сайт може да е с вирус. Този вирус може да ни хакне камерата и всъщност ние дори да не знаем тази камера може да ни гледа и човекът отсреща, който седи срещу този компютър може да разбере ние в момента какво правим и този вирус може да се прехвърли на телефона и може да разбере къде сме по всяко време."

Децата споделят, че на повечето от тях се е случвало да получат покана за приятелство в социалната мрежа от непознат, но са научени да ги игнорират и блокират.

Анна - 7-ми клас: "Ако не ги познавам в реалния живот не им пиша, не им приемам поканите."
Атанаска Рейха: "Със сигурно ако не се акцентира най-вече в дома, а след това в училище, децата трудно биха намерили кое е добре и кое е зле в условията на интернет."

Според специалисти в училището е много важно децата да имат доверие на родителите си, за да са готови доброволно да споделят интернет преживяванията си и да дават достъп до профилите и акаунтите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информацията за играта Синия кит е съмнителна, твърди интернет предприемач
Информацията за играта "Синия кит" е съмнителна, твърди интернет предприемач
За и против пазара за книги на площад Славейков
"За" и "против" пазара за книги на площад "Славейков"