НОВИНИ

Ислямска държава се изтегля от границата на Сирия с Ливан

Конвой от бойци на Ислямска държава и семействата им започнаха да се изтеглят от района на границата между Сирия и Ливан под военен ескорт на сирийската армия, предаде Ройтерс. Бойците на групировката предават анклава си и се насочват към Източна Сирия след едноседмични боеве.

ислямска държава изтегля границата сирия ливан
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 28.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри на конвой от линейки и автобуси, които бавно се изтегляха от хълмистия район на границата на Сирия с Ливан.

Това поставя край на сунитското присъствие по границата - важна цел за държавата Ливан и шиитската група Хизбула. За пръв път бойци на Ислямска държава доброволно се съгласяват да предадат територия, която са държали до този момент в Сирия.

Те го сториха след като постигнаха примирие в неделя с ливанската армия от дена страна и със сирийската армия, подкрепена от Хизбула от друга. Общо 600 души ще напуснат района, предава сирийската държавна телевизия.

Източник от ливанската армия разкри, че бойците и семействата им ще бъдат ескортирани до територия под властта на групировката на изток, близо до Ал-Букамал. Споразумението е включвало и Ислямска държава да разкрие съдбата на деветима ливански войници, пленени през 2014 г., когато групировката превзе ливанския град Арсал.

Това нападение показа опасността, която Ислямска държава представлява за Ливан. то беше последвано от няколко самоубийствени атаки с коли-бомби.

В Сирия Ислямска държава губи по всички фронтове, като отстъпва както пред сирийската армия, така и пред алианска от кюрдски и арабски милиции, подкрепени от коалицията, водена от САЩ, предава Ройтерс

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС трябва да изработи нов регламент за миграцията, счита Меркел
ЕС трябва да изработи нов регламент за миграцията, счита Меркел
Отвориха офертите за система за електронно гласуване
Отвориха офертите за система за електронно гласуване