НОВИНИ

Испания е на път да се раздели със сиестата

Испания е на път да се раздели с един от своите символи - сиестата. Премиерът Мариано Рахой предлага традиционната тричасова обедна почивка да бъде отменена, за да се намали работният ден.

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 05.04.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

В миналото дългата обедна почивка била спасение за земеделските работници от непоносимите горещини през лятото.

Традицията се запазила до ден днешен. Това обаче се отразява на дължината на работния ден. В момента на Иберийския полуостров той започва в 9 сутринта и продължава до 20 часа.

Статистиката показва, че испанците са много по-малко продуктивни от други европейци, чийто работен ден свършва в 18 часа. Затова премиерът Мариано Рахой възнамерява да осъвремени работното време и да го адаптира към изискванията на 21 век.

Мариано Рахой, министър - председател на Испания: Рационализирането на работното време за испанските компании и институции е от изключително голямо значение. Ще събера необходимия консенсус, така че работният ден да свършва в 18 часа.

Според анализатори Рахой се опитва да прокара промяната, която е одобрявана от мнозинството от испанците, за да спечели повече гласове на предстоящите през юни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнемат разрешителни на болниците, ако отказват да приемат пациенти
Отнемат разрешителни на болниците, ако отказват да приемат пациенти
​Лекари искат отмяна на договора с НЗОК за 2016 година​
​Лекари искат отмяна на договора с НЗОК за 2016 година​