НОВИНИ

Исторически протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Напрежение във Венецуела, след като политическата опозиция обяви, че около 1 милион души са взели участие в исторически протест в столицата Каракас вчера. Демонстрантите настояват за свикване на референдум за отстраняване на президента Николас Мадуро. Самият държавен глава обаче твърди, че по време на демонстрацията силите за сигурност са предотвратили опит за държавен преврат.

Георги Петров
от Георги Петров
07:22, 02.09.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Говорител на десноцентристката Коалиция на демократичното единство каза, че в демонстрацията са се включили между 950 хиляди и 1 милион и 100 хиляди души. Той определи митинга като най-големия във Венецуела през последните десетилетия, въпреки че, според него, властите са възпрепятствали достъпа до Каракас.

Участниците в протеста, много от които облечени в бяло, изпълниха три булеварда в източната част на венецуелската столица.

В отговор президентът Мадуро свика демонстрация в центъра на Каракас и обяви пред своите привърженици, облечени в червено, че опозицията е събрала между 25 и 30 хиляди души. Държавният глава заяви още, че силите на реда под негово командване са предотвратили опит за държавен преврат.

НИКОЛАС МАДУРО, ПРЕЗИДЕНТ НА ВЕНЕЦУЕЛА: Заловихме топчленове на дясното крило, които искаха преврат и имаха планове да поставят бомби, имаха оръжия и хиляди контрабандни долари, имаха планове да нападнат собствения си народ.

От опозицията отрекоха твърденията на Мадуро и обвиниха проправителствените сили в провокации срещу демонстрантите в Каракас.

ХЕСУС ТОРЕАЛБА, ДЕЛЕГАТ ОТ ОПОЗИЦИЯТА: Правителството работеше, за да има насилие тук. Те ни провокираха, но ние ги оставихме с празни ръце. Ние сме мнозинството, което гарантира мира и единството.

Протестиращите искат до 10 януари 2017 година в страната да се проведе референдум за отстраняването на президента Мадуро, за да се стигне и до предсрочни президентски избори.

Ако допитването бъде организирано след тази дата, дори и държавният глава да бъде отстранен, той ще бъде заменен до края на своя мандат през 2019 година от вицепрезидента Аристобуло Истурис. Венецуела е в тежка икономическа криза с изключително високи нива на инфлация и недостиг на продукти от първа необходимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу опасно кръстовище в пловдивското село Марково
Протест срещу опасно кръстовище в пловдивското село Марково
Ердоган обяви за успешна военна операция в Сирия
Ердоган обяви за успешна военна операция в Сирия