НОВИНИ

Узбекистан след ерата на Каримов

Узбекистан празнува днес 25 години независимост от бившия Съветски съюз. Предвидените грандиозни празненства, които трябваше да покажат напредъка на Ташкент за последния четвърт век обаче бяха частично отменени. Причината - тежкото състояние на президента Ислам Каримов, след като получи мозъчен кръвоизлив.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 01.09.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

За първи път денят на Независимостта в Узбекистан се отбелязва в отсъствието на президента Ислам Каримов. 78-годишният държавен глава получи инсулт в края на миналата седмица. Състоянието му е стабилно, но дългосрочни прогнози за здравето му не могат да бъдат правени.

Ислам Каримов управлява Узбекистан от разпада на Съветския Съюз през 1991 година. Управлява с "желязна ръка" и не търпи възражение. Начело е на страна с огромни залежи на злато, петрол, газ и памук, но белязана от тежки международови разломи.

Една от причините за мирното съжителство на клановете е именно авторитарният режим на Каримов, посочват политолози. Каримов съумява да манипулира родовете като така гарантира собствения си интерес. Опозицията в страната е задушена, икономиката е слаба и зависима от държавата. Какви са най-големите страхове на хората?

Алексей Волосевич, журналист на свободна практика: "Хората са притеснени, че ситуацията ще се влоши. Това е така, защото не са наясно кой ще дойде на власт, предполагат, че някой неизвестен ще поеме страната, ще я поведе в непредсказуема посока и ситуацията много ще се влоши".

Сега най-големият въпрос е кой ще наследи Каримов. Държавният глава няма синове. Предполагаше се, че начело на Узбекистан ще застане по-голямата му дъщеря - Гулнара. През 2014 година обаче името й беше свързано с шумен корупционен скандал и на практика тя е под домашен арест. По-малката дъщеря - Лола Каримова-Тилляева се занимава с благотворителност. Най-очевидният избор е настоящият премиер - Шавкат Мирзяев. На 58, начело на кабинета от 2003 година. Ударна сила, но без стратегическа визия са коментарите за него.

Второ спрягано име - финансовият министър Рустам Азимов, обигран в дипломацията. Третият възможен наследник е директорът на Службата за национална сигурност - Рустам Иноятов. Една от най-влиятелните личности в Узбекистан, смятан за сивия кардинал на властта. Въпросът е обаче от кой клан ще бъде наследникът и ще успее ли да се запази крехкия баланс, установен от Каримов. Безспорно ситуацията се следи от Москва, която е основният икономически партньор на Ташкент. В региона се преплитат частично интереси на Китай и САЩ. Близостта с Афганистан и вероятната заплаха от Ислямска държава вероятно ще наклонят везните в подкрепа на статуквото. Обикновените хора пожелават здраве на Каримов.

Каквото и да е реалното здравословно състояние на Каримов той едва ли ще може да продължи да управлява и в Узбекистан предстоят сложни времена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Природозащитни организации искат мораториум върху строителството на ВЕЦ-ове
​Природозащитни организации искат мораториум върху строителството на ВЕЦ-ове
Терминалът за комбиниран транспорт - готов до месец
Терминалът за комбиниран транспорт - готов до месец