НОВИНИ

Ердоган обяви за успешна военна операция в Сирия

Президентът Реджеп Ердоган обяви в реч пред медиите, че военната операция на Турция в Северна Сирия протича успешно. Държавният глава заяви, че четиристотин квадратни километра територия са били прочистени от екстремистката групировка "Ислямска държава" и кюрдската милиция "Сили за защита на народа".

Георги Петров
от Георги Петров
07:15, 02.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е искала в южната част на съседна Сирия да бъде създадена "Подсигурена зона", но идеята не е получила подкрепата на световните сили.

РЕДЖЕП ЕРДОГАН, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ: Предложихме създаването на подсигурена зона в Южна Сирия. Обсъдихме това с всичките ни западни приятели. Те всички казаха, че това ще е добре, но когато се стигна до направата на истински стъпки, те не направиха нищо. Смятам, че Г-20 трябва да поемат инициативата по този въпрос.

Държавният глава подчерта, че кюрдските Сили за защита на народа представляват реална заплаха за сигурността на Турция и турските военни сили ще продължат да ги притискат, докато те не се изтеглят отвъд река Ефрат, което те не са сторили въпреки противоположните твърдения на американското правителство.

РЕДЖЕП ЕРДОГАН, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ: Някои хора твърдят, че "Силите за защита на народа" са се изтеглили на изток от река Ефрат. На тях казваме: Не, не са.

Ердоган заяви още, че са възможни и още промени в турското правителство след оставката на вътрешния министър Ефкан Ала, но премиерът Бинали Йълдъръм все още не е информирал президента за конкретни ходове. При поредната чистка в редиците на силите за сигурност в рамките на последното денонощие бяха отстранени общо 7669 полицаи и 323 жандармеристи по обвинения за връзки с организаторите на проваления опит за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически протест срещу Николас Мадуро във Венецуела
Исторически протест срещу Николас Мадуро във Венецуела
Международния панаир на традиционните занаяти в Габрово
Международния панаир на традиционните занаяти в Габрово