НОВИНИ

Израел иска мир, но ще продължи да се защитава срещу всяка атака, каза Нетаняху

Израел няма да позволи на Иран да пусне корени в Сирия, заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху. Това изказване бе направено в контекста на нарасналото напрежение след свалянето на израелски изтребител от сирийска ракета, предаде Франс прес. "Израел иска мир, но ние ще продължим да се защитаваме решително срещу всяка атака и срещу всеки опит на Иран да пусне корени във военен план в Сирия и на друго място", каза Нетаняху.

bnt avatar logo
от БТА
22:15, 10.02.2018
Чете се за: 01:35 мин.
По света
израел иска мир продължи защитава всяка атака каза нетаняху

Еврейската държава извърши по-рано днес серия от въздушни удари в Сирия, като порази сирийски военни цели, но също и ирански цели. Иран е съюзник на режима в Дамаск, припомня Франс прес. При завръщането си един от израелските самолети, нанесли ударите, бе поразен от сирийска ракета и се разби на израелска територия.

Нетаняху каза, че е разговарял за ситуацията и с руския президент Владимир Путин, допълва Ройтерс.
"Повторих пред него нашето задължение и право да се защитаваме срещу атаки от сирийска територия. Ние се договорихме с Путин да продължим координацията между армиите на двете страни", каза Нетаняху. Той съобщи, че е говорил и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

По повод телефонния разговор на Путин с Нетаняху в съобщение на Кремъл се казва, че "руската страна се е изказала за избягване на каквито и да е стъпки, които биха могли да доведат до ново усложняване, което ще е опасно за всички противопоставящи се страни в региона", предаде ТАСС.

Същевременно американското министерство на отбраната каза, че САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу заплахи, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей. "Американското министерство на отбраната не е участвало в тази военна операция. Израел е нашият най-близък партньор в областта на сигурността в региона и ние напълно подкрепяме неговото присъщо право да се защитава срещу заплахи за неговата територия и неговия народ", каза говорителят.

"Споделяме безпокойствата на мнозина в региона от иранските дестабилизиращи действия, които заплашат международния мир и сигурност и призоваваме за по-голяма международна решителност в противопоставянето на иранските пагубни действия , добави говорителят.
Говорителката на американския държавен департамент Хедър Науърт също каза, че САЩ силно подкрепят правото на Израел да се защитава, предаде Ройтерс.

"САЩ са дълбоко обезпокоени от днешната ескалация на насилието над израелската граница и силно подкрепят суверенното право на Израел да се защитава", каза говорителката. Тя допълни, че иранските заплахи и амбиции за власт и доминираща роля излагат на риск народите от региона, от Йемен до Ливан.

Същевременно постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон призова Съвета за сигурност на организацията да разкритикува изпращането от Иран на дрон към израелската територия, предаде Асошиейтед прес.

"Всички наши предупреждения относно Иран се оказаха правилни. Ние няма да толерираме никакво нарушение на нашия суверенитет", каза Данон. Той призова Съвета за сигурност да осъди иранските действия и "да сложи незабавно край на иранските провокации".
Израел каза, че е унищожила дрона, след като е навлязъл в израелското въздушно пространство и после е унищожила и иранските инсталации в Сирия, откъдето той е бил изстрелян.

При израелските удари бяха поразени 12 обекта в Сирия, допълва Ройтерс. В нанасянето на ударите са участвали 8 израелски самолета, допълва Франс прес. Пилотите на поразения самолет са катапултирали и са в болница, като единият е в тежко състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи иззеха 310 килограма контрабандни змиорки на летището в Мадрид
Полицаи иззеха 310 килограма контрабандни змиорки на летището в Мадрид
Продължава разследването на случая с модерно робство във Великобритания
Продължава разследването на случая с "модерно робство" във Великобритания