Изслушване в американския Сенат заради дезинформацията за ваксините

В американския Сенат се състоя изслушване по въпроса за имунизациите и разпространението на невярна информация за тях. Изслушването се случва на фона на епидемия от морбили в Съединените щати.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:46, 06.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тийнеджърът от Охайо Итън Линденбъргър стана популярен в САЩ като момчето, което се ваксинира, въпреки убеждението на майка си, че ваксините са опасни. Той застана пред американския Сенат, за да разкаже своята история.

Итън Линденбъргър, ученик: През целия си живот съм бил без редица ваксини, като например срещу морбили, варицела и дори полиомиелит. През декември 2018 г. започнах да наваксвам с имунизациите, въпреки неодобрението на майка ми.

Според Итън надеждната информация е решаваща за борба с епидемия от предотвратими болести. С това мнение са съгласни сенатори и експерти.

Сенатор Ламар Александър, Тенеси: Важно е тези, които имат въпроси за ваксините, особено родителите, да се обърнат към надеждни здравни експерти. Това се отнася до много теми - информацията, намерена в интернет, не е непременно вярна.

Към момента в страната са регистрирали 206 случая на морбили в 11 щата, като по-голямата част от тях са в щатите Ню Йорк, Илинойс и Вашингтон.

В САЩ родителите могат да прилагат лични, философски и религиозни убеждения, за да избегнат имунизация на децата си, но някои щати обмислят премахване на подобни привилегии.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нинова: Отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс е сделка между ГЕРБ и ДПС
Нинова: Отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс е сделка между ГЕРБ и ДПС
Единодушно: НС отхвърли президентското вето за Изборния кодекс
Единодушно: НС отхвърли президентското вето за Изборния кодекс