НОВИНИ

От нашите пратеници: Върнаха извънредното положение в Истанбул

Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул. 1800 спецполицаи от съседни окръзи са разположени в най-многолюдния турски град. Полицията е получила нареждане да сваля хеликоптери, които излитат без разрешение, каза специалният ни пратеник в Истанбул Иво Никодимов.Иначе улиците на града са спокойни. Хората могат да се движат свободно из града.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Диян Каролев
12:11, 18.07.2016
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Двама военни за задържани по подозрение в направата на тайник за оръжия, открит по-рано в квартал на Истанбул. Оръжието е било заровено от подкрепящи метежа. Смята се, че оръжието е заровено, за да се направи втори опит за преврат. Води се разследване по тази тема.

Турско военно аташе пък е задържано по искане на Анкара на територията на Саудитска Арабия.

В Турските медии продължава да се съобщава информация за това, че проповедникът Гюлен е основният двигател на опита за преврат.

Все още няма категоричен отговор кой е организаторът, очаква се скоро да се появи официалната информация на правителството.

Тази вечер се очаква да са най-масовите протести в подкрепа на правителството на Ердоган.


Десетки хиляди привърженици на Ердоган и тази нощ демонстрираха в подкрепа на правителството.

Продължават арестите на хора, свързани с неуспешния опит за преврат.

Турската полиция съобщи, че е изровила тайник с оръжие, което е било заровено от подкрепящите преврата войници в Истанбулски квартал. 11 пушки и муниции са били намерени, властите твърдят, че са били заровени, за да се използват срещу народа на Турция по време на опита за преврат или на негово повторение. Тече разследване в тази насока в южната ни съседка.

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати и когото турският президент Реджеп Ердоган обвини за неуспешния опит за преврат, заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с преврата.

Веднага след потушаването на преврата, властите в южната ни съседка настояха правителството на Съединените щати да екстрадира Гюлен. Държавният секретар Джон Кери обаче заяви, че официално искане от Анкара не е постъпвало. Над 80 хиляди души подписаха петиция, поместена на официалния сайт на Белия дом с призив за екстрадиране на Гюлен. Подписката е създадена от анонимен потребител, използвал само инициалите си. Самият духовник в изгнание заяви, че не се притеснява от вероятността да се върне в Турция насила.

ФЕТХУЛЛАХ ГЮЛЕН: Не съм разтревожен. Ако бъде решено, че трябва да ме екстрадират в родината насила, няма да се противя. Знам каква е позицията на американското правителство към Ердоган. Тук се наслаждавам на пълна свобода и съм благодарен за това. По тази причина ако се наложи да си ида, няма да се сърдя на никого.

Междувременно в Истанбул отново беше въведено извънредно положение. Хиляда и 800 спецполицаи от съседни окръзи бяха разположени в най-многолюдния турски град. Те имат нареждане да свалят хеликоптери, които излитат без разрешение. По улиците има засилени полицейски патрули.

Тази нощ десетки хиляди привърженици на Ердоган и правителството участваха в демонстрации в цялата страна.

Продължава и разследването на подробностите около опита за преврат, като само в столицата Анкара бяха арестувани сто четиридесет и девет турски полицаи. В рамките на разследването бяха задържани още 70 адмирали и генерали, сред които бившият командващ военновъздушните сили на Турция генерал Акън Йозтюрк.

Във връзка с опита за преврат, на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" бяха задържани други 11 военни. Те оказали съпротива, но в крайна сметка се предали. Няма пострадали при извършването на арестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
222 фирми с неплатени данъци в Русе
222 фирми с неплатени данъци в Русе
Гръцки медии: Проучва се възможност за ускорено екстрадиране на турските военни
Гръцки медии: Проучва се възможност за ускорено екстрадиране на турските военни