ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Витамин С - начин на употреба

9927
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Пикът на грипната епидемия според статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести е отминал. Въпреки това заболеваемостта е достатъчно висока. Вирусът, който върлува тази година, според епидемиолозите, ще си тръгне по-бавно и имат очаквания за втора грипна вълна. От друга страна, фармацевтите забелязват неправилна употреба на различни лекарства съдържащи витамин С.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Минава за класика - горещ чай с лимон или горещ парацетамол с витамин С. Винаги актуална комбинация срещу вируси. Въпросът е, обаче, дали въобще има витамин С в тази вряла вода

      По -скоро не, казват фармацевтите. Но го доказват с опит. Подготвят 2 проби. В първата витамин С е разреден с чиста, дейонизирана вода, стайна температура.

      Доц. Иванка Пенчева, катедра фармацевтична химия, фармацевтичен факултет МУ София - А другият разтвор е със същата дейонизирана вода, която обаче е гореща."

      Според фармацевтите, молекулата на Витамин С е много нестабилна и бързо се разпада. Особено на горещо. Затова е важно да мерят секунди след като са готови пробите.

      Спектрофотометърът дава най-бързи резултати. И веднага се вижда че пикът на поглъщане на светлината в пробата с гореща вода е по-нисък.

      Доц. Пенчева - Интензивността на абсорбцията е паднала и то значително. Количеството на витамин С е намляло значително и е извън всякакви фармакопейни стандарти."

      С колко по-малко, ще измери течния хроматограф, но му трябва време. Докато работи, става ясно, че не само температурата, но железните йони във водата също ускоряват окислението на витамина. Но най-големият му враг е времето. Аскорбиновата киселина, със или без гореща вода лесно се преобразува в дехидроаскорбинова.

      Доц. Пенчева - 13 процента от нулевата минута. 13 процента по-малко в чиста субстанция.
      М. Ч. - След една минута ще бъде още по-малко...
      Доц. Пенчева - Точно така. Затова нашият съвет към всички пациенти, които пият тези прахчета, веднага да ги изпият.
      М. Ч. - Фрешовете, соковете?
      Доц. Пенчева - Да се изпиват веднага.

      Лошата новина е, че витамин С дори в цитрусовите плодове е в малко количество. Макар и в хладилник, сложени веднага след като са откъснати, три дена по-късно витаминът в тях е с 30 процента по-малко.

      Доц. Пенчева: Всички съдържания на витамин С, за които четем толкова много, са на екстракти на токущо откъснати плодове и зеленчуци.

      Добрата новина е, че шоково замразените плодове запазват цялото си количество. И че много антибиотици и хормони също са нестабилни и се разпадат при термична обработка на месата. Но това е друга тема.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?