Пикът на грипната епидемия според статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести е отминал. Въпреки това заболеваемостта е достатъчно висока. Вирусът, който върлува тази година, според епидемиолозите, ще си тръгне по-бавно и имат очаквания за втора грипна вълна. От друга страна, фармацевтите забелязват неправилна употреба на различни лекарства съдържащи витамин С.
Минава за класика - горещ чай с лимон или горещ парацетамол с витамин С. Винаги актуална комбинация срещу вируси. Въпросът е, обаче, дали въобще има витамин С в тази вряла вода
По -скоро не, казват фармацевтите. Но го доказват с опит. Подготвят 2 проби. В първата витамин С е разреден с чиста, дейонизирана вода, стайна температура.
Доц. Иванка Пенчева, катедра фармацевтична химия, фармацевтичен факултет МУ София - А другият разтвор е със същата дейонизирана вода, която обаче е гореща."
Според фармацевтите, молекулата на Витамин С е много нестабилна и бързо се разпада. Особено на горещо. Затова е важно да мерят секунди след като са готови пробите.
Спектрофотометърът дава най-бързи резултати. И веднага се вижда че пикът на поглъщане на светлината в пробата с гореща вода е по-нисък.
Доц. Пенчева - Интензивността на абсорбцията е паднала и то значително. Количеството на витамин С е намляло значително и е извън всякакви фармакопейни стандарти."
С колко по-малко, ще измери течния хроматограф, но му трябва време. Докато работи, става ясно, че не само температурата, но железните йони във водата също ускоряват окислението на витамина. Но най-големият му враг е времето. Аскорбиновата киселина, със или без гореща вода лесно се преобразува в дехидроаскорбинова.
Доц. Пенчева - 13 процента от нулевата минута. 13 процента по-малко в чиста субстанция.
М. Ч. - След една минута ще бъде още по-малко...
Доц. Пенчева - Точно така. Затова нашият съвет към всички пациенти, които пият тези прахчета, веднага да ги изпият.
М. Ч. - Фрешовете, соковете?
Доц. Пенчева - Да се изпиват веднага.
Лошата новина е, че витамин С дори в цитрусовите плодове е в малко количество. Макар и в хладилник, сложени веднага след като са откъснати, три дена по-късно витаминът в тях е с 30 процента по-малко.
Доц. Пенчева: Всички съдържания на витамин С, за които четем толкова много, са на екстракти на токущо откъснати плодове и зеленчуци.
Добрата новина е, че шоково замразените плодове запазват цялото си количество. И че много антибиотици и хормони също са нестабилни и се разпадат при термична обработка на месата. Но това е друга тема.