НОВИНИ

Витамин С - начин на употреба

Пикът на грипната епидемия според статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести е отминал. Въпреки това заболеваемостта е достатъчно висока. Вирусът, който върлува тази година, според епидемиолозите, ще си тръгне по-бавно и имат очаквания за втора грипна вълна. От друга страна, фармацевтите забелязват неправилна употреба на различни лекарства съдържащи витамин С.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:15, 16.01.2017
9242
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Минава за класика - горещ чай с лимон или горещ парацетамол с витамин С. Винаги актуална комбинация срещу вируси. Въпросът е, обаче, дали въобще има витамин С в тази вряла вода

По -скоро не, казват фармацевтите. Но го доказват с опит. Подготвят 2 проби. В първата витамин С е разреден с чиста, дейонизирана вода, стайна температура.

Доц. Иванка Пенчева, катедра фармацевтична химия, фармацевтичен факултет МУ София - А другият разтвор е със същата дейонизирана вода, която обаче е гореща."

Според фармацевтите, молекулата на Витамин С е много нестабилна и бързо се разпада. Особено на горещо. Затова е важно да мерят секунди след като са готови пробите.

Спектрофотометърът дава най-бързи резултати. И веднага се вижда че пикът на поглъщане на светлината в пробата с гореща вода е по-нисък.

Доц. Пенчева - Интензивността на абсорбцията е паднала и то значително. Количеството на витамин С е намляло значително и е извън всякакви фармакопейни стандарти."

С колко по-малко, ще измери течния хроматограф, но му трябва време. Докато работи, става ясно, че не само температурата, но железните йони във водата също ускоряват окислението на витамина. Но най-големият му враг е времето. Аскорбиновата киселина, със или без гореща вода лесно се преобразува в дехидроаскорбинова.

Доц. Пенчева - 13 процента от нулевата минута. 13 процента по-малко в чиста субстанция.
М. Ч. - След една минута ще бъде още по-малко...
Доц. Пенчева - Точно така. Затова нашият съвет към всички пациенти, които пият тези прахчета, веднага да ги изпият.
М. Ч. - Фрешовете, соковете?
Доц. Пенчева - Да се изпиват веднага.

Лошата новина е, че витамин С дори в цитрусовите плодове е в малко количество. Макар и в хладилник, сложени веднага след като са откъснати, три дена по-късно витаминът в тях е с 30 процента по-малко.

Доц. Пенчева: Всички съдържания на витамин С, за които четем толкова много, са на екстракти на токущо откъснати плодове и зеленчуци.

Добрата новина е, че шоково замразените плодове запазват цялото си количество. И че много антибиотици и хормони също са нестабилни и се разпадат при термична обработка на месата. Но това е друга тема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Багер падна от платформа на АМ „Струма” край Благоевград
Багер падна от платформа на АМ „Струма” край Благоевград
Родители от Благоевград се обучават по австралийска програма за здрави деца
Родители от Благоевград се обучават по австралийска програма за здрави деца