НОВИНИ

Какво да направим с коледните елхи?

Не изхвърляйте старите си естествени елхи в кофите за боклук, а ги оставяйте до тях, призовават от Столичния инспекторат. Елхите могат да се използват за компост, който се използва за наторяване на паркове. В зоопарка вече не искат използването на елхи за животните, защото могат да имат следи от химикали. За живите дръвчета най-добрият вариант е да се засадят в междублоково пространство, парк или двор.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:47, 05.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Безспорно най-добрият вариант за коледните празници е жива елха в саксия. Освен, че не подпомагате бизнеса с отрязани дървета и не купувате пластмасови елхи, който рано или късно ще се превърнат в поредния пластмасов отпадък, можете дори да обогатите растителността във вашия град.

Едно от подходящите места да засадите вашата естествена елха е Южният парк. Тук от много години вече се провеждат акции за засаждане на коледни дръвчета и вече има и пораснали такива.

Татяна Асенова, Столичен инспекторат: Няма някакви изисквания или разрешителни, които трябва да се взимат от районната администрация, за да се засади една жива елха.

Ако искате елхата ви да се хване и да и се радвате дълго, трябва да знаете, че живите коледни дръвчета се събуждат, когато бъдат прибрани в топлите стаи, затова те не трябва да се изнасят навън преди края на март. Тогава е подходящо време за засаждане, както и през септември. Дупката за посаждане трябва да е двойно по-голяма от кореновата система, така остава място за добавяне на торф и в никакъв случай не оставяйте земята около дървото да изсъхне.

Тази година столичният зоопарк не подходящо място да оставите вашата стара елха, защото животните тук имат достатъчно храна.

Татяна Асенова, Столичен инспекторат: Всяка храна, която се използва за животните трябва да има с доказан произход. Така че някой може да е забравил играчка по елхата може да има нещо с което е напръскана.

Затова ако тази година не сте заложили на живо дърво, а сте украсили отрязано, просто го оставете до кофата и от него ще бъде направен компост. За 2018 г. от над 14 000 тона зелени отпадъци е произведен над 10 000 тона компост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за Руско-турската освободителна война в РКИЦ в София
Изложба за Руско-турската освободителна война в РКИЦ в София
 Времето пред екрана на телефона не е толкова опасно?
Времето пред екрана на телефона не е толкова опасно?