НОВИНИ

Какво очакват германците от четвъртия мандат на Меркел?

Загубите на проценти от управляващите партии бяха определени като исторически. От Втората световна война насам те не са показвали толкова ниски резултати. Ангела Меркел е първа политическа сила, но голяма коалицията се разпада. Сега предстои каква коалиция ще бъде сформирана. Всички говорят за коалиция "Ямайка", заради цветовете - Либералите и Зелените. Две коренно противоположни партии като история. Предстоят важните разговори за създаване на коалиция. Въпросът е колко бързо ще стане. Не само Германия, а цяла Европа е вперила поглед в Берлин. Репортаж за един от най-старите квартали на немската столица, вижте в следващото видео, подготвено от нашите специални пратеници.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:55, 25.09.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

В Берлин - Далем е един от най-старите квартали на германската столица. След Втората световна война той остава в сферата на влияние на американците, които основават тук известния Свободен университет. По улиците в Далем рядко се срещат хора от други националности, въпреки че в тук има общежитие, в което са настанени 350 бежанци. Далем гласува традиционно за Християндемократическия съюз на Меркел.

Пред избирателната секция в квартала срещаме една българка - Тонка Войян, която вече години живее тук с германския си съпруг. Според нея темата с бежанците се използва от партиите за собствените им нужди.

Тонка Войян: "Разбира се миграцията и бежанците играят важна роля за германците, но според мен това са теми, които определени партии лансираха, за да могат да поляризират населението".

Според Войян в новото управление трябва да се даде шанс на малките партии като зелените например.

Тонка Войян: "Не знам дали има идеална коалиция, знам, че сега се борят и малки партии да влязат в управлението и трябва да им се даде шанс, разбира се, ако те могат да реализират голяма част от своите програмни точки".

Само на няколко спирки от Далем се намира емблематичният квартал Нойкьолн. Повече от половината от населението му са чужденци, дошли в Германия през различни периоди. Нойкьолн се смята за един от проблемните квартали на Берлин. Първа политическа сила тук са социалдемократите.


;

Германката Каролин Рьол е дошла да живее тук преди няколко години е вижда проблемите на квартала така:

Катрин Рьоле: Мисля, че тук имаме проблеми с образованието. Младите хора не виждат перспективите за бъдещето, остават необразовани, а това означава ниски доходи в бъдеще. Тук по улиците можете да видите истинска бедност.

Според нея в квартала живеят хора от много различни религии и страни и съвместното им съжителство функционира добре, но все пак има още какво да се направи за интеграцията.

Катрин Рьол: В Германия ни трябва промяна, една по-социална и по-справедлива политика, за да може всеки да преживява със собствените си доходи. Пред следващите години трябва много да се направи и по темите, свързани с опазването на околната среда.

И в богатия Далем, и в бедния Нойкьолн очакват промени от бъдещето.

Предстои да видим какво ще им донесе то.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан
Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан
Проф. Асен Балтов: Не може лекарите да напуснат кабинетите и да ходят по улиците
Проф. Асен Балтов: Не може лекарите да напуснат кабинетите и да ходят по улиците