НОВИНИ

Каталуния може да обяви независимост до дни

Каталуния ще обяви независимост до дни. За това предупреди лидерът на автономната област Карлес Пучдемон пред BBC. В обръщение към народа испанският крал Фелипе Шести призова испанските власти да защитят „конституционния ред“. А Вицепремиерът на Испания се закани да съди Христо Стоичков.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:28, 04.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

До края на седмицата или в началото на следващата правителството на Каталуния може да обяви независимост, заяви лидерът на областта. Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Карлес Пучдемон отговори, че това би било „грешка“.

Според член 155 от испанската Конституция, правителството може да задължи дадена област да спазва конституционните си задължения, ако тя ги нарушава. Досега този член никога не е бил прилаган.

В недопустима нелоялност, испанският крал Фелипе VI обвини каталулнците. В обръщение той определи референдума като незаконен, вот, който нарушава единството на Испания.

крал Фелипе VI: Каталунското общество е разделено и конфронтирано. Това подкопава чувствата и солидарността, които обединяват испанците. Подобно безотговорно поведение може да подложи на риск дори икономическата и социална стабилност на Каталуния и на цяла Испания.

Обръщението на крал Фелипе VI трябваше да успокои политическата криза, в която изпадна Испания, но заплашва да разпали още по-силно ненавистта на каталунците към централната власт.

Това беше патетична реч, която беше за испанците извън Каталуния. Той не каза нищо на двата милиона души, които гласуваха и които протестират.

Хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да протестират срещу полицейското насилие по време на референдума.

Междувременно, испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заплаши със съд бившия нападател на „Барселона“ Христо Стоичков. Легендарният български футболист я обвини, че е последовател на Франко. Стоичков определи действията на испанските власти по време на референдума като „пълен срам“. Според него именно по нареждане на вицепремиера, полицията е изпратена да бие хората, гласуващи на референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започва издаването на карти за градския транспорт за пенсионери
Във Варна започва издаването на карти за градския транспорт за пенсионери
Делян Добрев: С госпожа Йончева ще се видим в съда
Делян Добрев: С госпожа Йончева ще се видим в съда