НОВИНИ

Катедралата "Саграда Фамилия" ще плати $41 млн. за строителство без разрешение

Управата на световноизвестната катедрала "Саграда Фамилия" ще трябва да изплати на градските власти в Барселона 41 милиона долара за строителство без разрешение в продължение на 130 години, съобщава Би Би Си.

bnt avatar logo
от БТА
16:21, 19.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Катедралата Саграда Фамилия ще плати $41 млн. за строителство без разрешение

Вноските в градската хазна ще бъдат осъществявани в продължение на 10 години според постигнатото споразумение между двете страни. Планирано е тези средства да бъдат използвани за подобряване на градската инфраструктура и за оптимизиране на туристическите потоци, насочени към храма.

В замяна на това градските власти обещават да оформят всички необходими документи до началото на следващата година.

Основите на храма "Саграда Фамилия" са положени през 1882 година в Барселона, като катедралата се изгражда с частни дарения. Разрешение за строителство архитектът Антонио Гауди получава през 1883 година. Но две години по-късно, Гауди представя пред градските власти нов проект и заявка за ново разрешително за строеж заради нанесените изменения. Заявката била разгледана, но без да бъде формално удовлетворена.

Тоест на великия архитект му било позволени да въплъщава своите идеи и най-смели фантазии в камъка, но документ с печат и подписи така и не получил.

Храмът е една от най-големите забележителности на Барселона, посещавана годишно от 4,5 милиона туристи и носещ приходи от 50 милиона евро, припомня Би Би Си

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки във Франция за последния албум на Джони Холидей
Опашки във Франция за последния албум на Джони Холидей
Обновиха костницата в храм-паметника Свети Иван Рилски в Кресна
Обновиха костницата в храм-паметника "Свети Иван Рилски" в Кресна