НОВИНИ

Хакери крадат самолетни билети

Възможно ли е да си купите самолетен билет, да стегнете багажа, да отидете на летището в уречения ден и час и да се окаже, че вече нямате място на борда? Според германски медии, отговорът е "да", а причината - пробив в сигурността на електронните системи за билети, която позволява дори на начинаещи хакери да си присвояват чужди билети и да си осигуряват безплатни полети.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 28.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Отваряш сайта на съответната авиокомпания, избираш дестинация, въвеждаш си данните, плащаш и ето, че вече имаш самолетен билет. Онлайн продажбите са огромно улеснение за пътниците, но се оказва, че е също толкова лесно за хакерите да променят името и имейла на пътника и да си "присвоят" нечие място на борда.

Според италиански експерти по IT сигурност, причина са почти липсващите защити в електронните страници на авиокомпаниите. За да се чекират за полета, пътниците трябва просто да въведат 6-цифрения номер на своя полет и фамилното си име. Не се изискват пароли или други защити. Съществуват програми, които само за минути генерират произволни номера на полети, а след това и името на пътника. Само с няколко клика на мишката, скоро нищо не подозиращият пътник остава без билет.

Проблемът е валиден най-вече за шенгенското пространство. А жертва на хакерите става и германски депутат, според когото проблемът със сигурността в Европа е много сериозен.

Томас Ярзомбек, депутат: "На летището дори не ми поискаха документ за самоличност, защото пътувах в рамките на Шенген. Така всеки може да напусне страната незабелязано."

Експертите по кибер-сигурност препоръчват авиокомпаниите да въведат по-строг режим за достъп до електронните си страници. А на пътниците засега остава само да се надяват, че билета, за който те са платили, няма да се превърне в безплатно пътуване за друг човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресението в Румъния беше усетено и във Варна
Земетресението в Румъния беше усетено и във Варна
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Преброяване на снежинките и отличниците
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Преброяване на снежинките и отличниците