НОВИНИ

Първи данни от черните кутии на Руския самолет на дъното на Черно море

Дефект в задкрилките най-вероятно е причинил падането на руския самолет в Черно море в неделя с 92 души на борда. Това показват данните от черната кутия, която записва разговорите в кабината. Вече е извадено и второто записващо устройство на машината. Тя пътуваше за Сирия. На борда беше почти целия военен хор "Александров", който трябваше да изнесе новогодишен концерт във военна база.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 28.12.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Задкрилките, подвижни части от крилата, които помагат при излитане, не са се отворили заедно, съобщава източник от следствието, цитиран от Интерфакс.

Според сайта Лайф Нюз, пилотите са загубили контрол, когато самолетът е летял под критичен ъгъл. Цитират се и последните думи за екипажа, който споменава задкрилките, както и фразата "Командире, падаме". Информацията идвала от черната кутия, която записва разговорите в пилотската кабина. Второто извадено записващо устройство изглежда в добро състояние, обяви Следствената комисия. То регистрира параметрите на полета.

Дмитрий Попов, старши инженер на Следствената комисия: "Писалката е на мястото си. Това е първи признак, че ако не е имало въздействие на солена вода във вътрешността, магнитната лента би трябвало да е в отлично състояние."

Открити са 12 големи и над 1 500 по-малки отломки от самолета, включително двигател, елементи от обшивката, както и лични вещи на пасажерите. Те ще бъдат откарани до брега. В Сочи се подготвя площадка с реалните контури на самолета, а всяка находка ще бъде поставена на съответното й място. Тази възстановка също трябва да помогне за изясняване на обстоятелствата около трагедията.

Руски военен: "Приемаме отломките и ги складираме. С тях работи Следствената комисия."

Засега версията за тероризъм не е водеща. На откритите отломки и тела няма следи от взрив, нe личи и външно въздействие върху самолета. Това свежда хипотезите до човешка грешка, техническа повреда или комбинация от фактори. Операцията по издирване на отломките продължава четвърти ден. В нея участват хиляди хора, десетки кораби, хеликоптери и дронове, както и дълбоководни апарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев пред Файненшъл таймс: България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО
Радев пред "Файненшъл таймс": България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО
Русия и Турция са съгласували план за примирие в Сирия
Русия и Турция са съгласували план за примирие в Сирия