НОВИНИ

Хасан Адемов: Големият проблем е липсата на дългосрочна политика по доходите

Големият проблем през последните години е, че липсва дългосрочна, стройна политика по доходите, структурирана в краткосрочен и дългосрочен план, която да дава прозрачност, яснота, а не на базата на решения, макар и обявени като приоритети да се пристъпва към увеличение на заплатите с %, който е традиционен - 10%, без да е ясно в кои сфери. Не е ясно в кои сектори, в какви темпове ще нарасне увеличението. Това каза в "Още от деня" Хасан Адемов, председателят на социалната комисия в парламента.

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 11.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

По темата за оптимизацията на структурите той каза, че въпросът е деликатен и не може в рамките на няколко години да станеш добър администратор, качествата са по-различни.

Относно предложението за повишаване на всички пенсии с 4,5%, което да стане в промени в кодекса за социалното осигуряване той каза следното:

Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента: Ние предлагаме промяна на т.нар златно швейцарско правило, монифициран вариант във връзка със значимия ръст на средния осигурителен доход, предлагаме този показател от 50/50 да бъде 75/25 - 75 ръст на осигурителен доход 25 ръст на инфлацията, което ще доведе до увеличаване на всички пенсии през индивидуални коефициент, а не политическо решение, което беше прието от 1 юли и 1 октомври. Сега има крещяща неравнопоставеност.

Той каза, че най-важното е да се възстанови доверието и аргументът, че правителството няма пари не е релевантен. Относно майчинските той каза, че няма мярка,която автоматично да реши проблема с раждаемостта и причините са комплекси.

Хасам Адемов: Големият въпрос е не в размера на майчинството през втората година. Не е финализирана дискусията за майчинските.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермери от Североизточна България търсят реализация на продукцията си в Румъния
Фермери от Североизточна България търсят реализация на продукцията си в Румъния
Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес
Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес