НОВИНИ

Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България

Недостигът на хранилища за експонати и ниските заплати на служителите са сред основните проблеми на музеите в България. Това съобщи доц. Ангел Янков –директор на етнографския музей в Пловдив, който е домакин на тридневната национална среща на служителите в музеите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:50, 11.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Пловдивският етнографски музей от сто години се помещава в Куюмджиевата къща в Стария град до Хисар капия, построена през далечната 1847 година. Скоро приключи ремонтът на покрива на сградата. Музеят притежава повече от 44 000 експоната, за които обаче няма достатъчно място за съхранение.

доц.Ангел Янков - директор на Етнографския музей в Пловдив: Решаваме го с помощта на общината, търсим подходящи помещения за сега в Стария град няма такива помещения

Заради ниското заплащане на музейните работници, служителите трудно се задържат на работа, казват директорите.

Ангел Янковза: Шест месеца аз не мога да намеря екскурзовод, защото желаещите за това са изключително малко, защото с перфектен английски другаде получават двойно и тройно по-големи заплати.

В националния политехнически музей работят 25 човека.

Катерина Цекова - директор на Националния политехнически музей: Не всички се задържат по много, но пък така най-добра част от тях, 5-6 млади човека, обикновено трима-четирима остават трайно.

Средната възраст на служителите в музеите е малко над 50 години. Директорите се надяват, че ако се повишат заплатите, професията ще стане по-привлекателна за младите специалисти .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес
Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес
София ще има първа частна метростанция между Обеля и бул. Сливница
София ще има първа частна метростанция между "Обеля" и бул. "Сливница"