Български производители правят първи стъпки в отглеждане на десертно грозде в оранжерия. Предимството е, че реколтата узрява месец и половина по-рано и могат да се договорят по-високи изкупни цени. Технологията се изпитва на учебното поле на Аграрния университет край Брестник.
В оранжерията на университета експериментално се отглеждат три италиански сорта. Дали са добра реколта още на втората година и пловдивските учени са категорични, че тази сициалинската практика е приложима и при нашите климатични условия.
Двама български производители вече правят първи опити да отглеждат десертни сортове именно по този начин.
Такива съоръжения се строят в района на Варна. Производителите са готови да инвестират в този метод, защото заради парниковия ефект и високите температури растенията не се разболяват и не трябва да се третират с пестициди.
Доц. Ангел Иванов – катедра "Лозарство", Аграрен университет:
"Значително ще паднат разходите за растителна защита, които през някои от по-влажните години може да достигнат поне 50 процента от всички разходи по лозето."
По-висок е и добивът – до 5 тона от декар.
Доц. Ангел Иванов – катедра "Лозарство", Аграрен университет:
"Вместо някой да гледа да речем 50 дка лозе и от него да бере по тон - тон и половина, по-добре да има 10 дка, покрито под полиетилен, и съответно да си направи същите разходи и да получи много повече продукция от 10 дка."
Италиански фирми вече са заявили желание да изкупят цялата продукция грозде, произведена у нас по тази технология.