НОВИНИ

Храмовият хълм в Йерусалим утре отваря за посетители

Храмовият хълм (Площадът на джамиите) в Стария град на Йерусалим ще бъде отворен утре за посетители, съобщи канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:49, 15.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
храмовият хълм йерусалим отваря посетители

Комплексът бе затворен, след като вчера трима въоръжени израелски араби застреляха там двама израелски полицаи и раниха един, преди да бъдат ликвидирани. Отговорност за нападението пое палестинската радикална групировка „Фатах ал интифада“.

Израелските власти затвориха комплекса поради опасения за сигурността, точно преди да започне петъчната молитва на мюсюлманите, с което си навлякоха гнева на общността, предава Ройтерс.

;

В изявлението на министър-председателя Натеняху се споменава, че ще бъдат поставени детектори за метал, както и камери за сигурност.

Храмовият хълм се управлява от религиозни власти от Йордания, припомня Ройтерс. В комплекса се намира джамията Ал-Акса, третата по святост в Мюсюлманския свят, както и светилището Купол на скалата, което е една от най-разпознаваемите сгради в свещения за християни, мюсюлмани и юдеи град. До комплекса се намира т.нар. Западна стена, известна още като Стената на плача - едно от най-свещените места за юдеите.

Това свещено място е ставало неведнъж повод за раздори между израелци и палестинци в дългия конфликт между тях, припомня Ройтерс. Според деликатно споразумение, на юдеите е позволено да навлизат в комплекса на Храмовия хълм, но само на мюсюлманите е позволено да се молят там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус 5,3 по Рихтер разлюля гръцкия остров Крит
Трус 5,3 по Рихтер разлюля гръцкия остров Крит
Първи ден на музикалния фестивал във Варна
Първи ден на музикалния фестивал във Варна