НОВИНИ

Храмът в пловдивското село Чехларе тъне в разруха

160 години след построяването си църквата в пловдивското село Чехларе тъне в разруха. Местните хора от десетилетия търсят начини да възстановят храма, но вече са загубили вяра, че това ще се случи.Надяват се поне да им бъде разрешено да изградят параклис.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Таня Матева
09:18, 06.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

От някога величествената църква "Св. Йоан Кръстител" сега не е останало почти нищо.

Тонка Найденова, жител на с. Чехларе: Тя е строена не само със средства на населението в Чехларе, но и с много помощ от бесарабски българи.

Преди повече от половин век църквата започва да се руши.

Манол Марински - кметски наместник на с. Чехларе: Тук се иска да се направи стенописи, иконостаси, покрива, камбанарията, отвън всичко е съсипано,това са много средства.
Тонка Найденова: И ми е много тъжно и тежко да го гледам.

И тъй като селото е в границите на Пловдивска област, а храмът е към Старозагорска епархия, това създава допълнителни затруднения за неговото възстановяване.

Манол Марински - кметски наместник на с. Чехларе: Това е една от причините, като са на кантар нещата, гранично място да не могат да се вземат твърди решения от страна на епархията - дали Пловдивската или Старозагорската, макар че Старозагорска епархия е собственик на тази църква.

Най-близкото село, в което има действаща църква, е Зелениково.

Манол Марински - кметски наместник на с. Чехларе: Последно бях молил поне да ползваме попа на Зелениково, който е към Пловдивската епархия, но така и не получих отговор и до ден днешен нещата си остават така. Като почине някой, понякога аз изземам такива функции, пиша си слово, чета надгробно слово.

Оцеляла е част от цветната розетка на тавана от която все още се виждат имената на някогашните дарители-сред тях и бесарабски българи. Преди време техни наследници идват в селото.

Манол Марински - кметски наместник на с. Чехларе: Един от тях по надписите позна пра-прадядо си, който е участвал в тези мероприятия с парични средства и ми стана и хубаво, и тъжно, че всичко това е на загиване и пропада.

Старозагорският митрополит Киприан обеща съдействие, за да се потърси начин за решение на проблема и скоро в Чехларе отново да се чува камбанен звън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотел в Космоса
Хотел в Космоса
Регата Бриз събира елита на спортното ветроходство
Регата "Бриз" събира елита на спортното ветроходство