НОВИНИ

Художникът Хубен Черкелов разказва за общото между нашите и американските избори

Разказ за един българин, чиито врати у нас бяха затворени, само за да успее да отвори вратите на света пред себе си. Среща с художникът Хубен Черкелов, който от години живее в Ню Йорк. Къде се срещат твочречството, политиката и парите, какво е общото между нашите и американските избори - с Хубен Черкелов разговаря Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:33, 06.11.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Пристига в Ню Йорк преди 16 години. Хубен черкелов - един от създателите на галерия ХХL сега твори в Съединените щати.

Хубен Черкелов - художник
Да, исках да участвам в този разговор за изкуството. В България беше много трудно и все още е много трудно просто невъзможно като млад автор да пробия и това е мястото - Ню Йорк е мястото за млад художник да се докаже и да намери признание.

Използва финансови инструменти и пари за своите картини. Това е защото развитите общества търгуват не със стоки, а с финанси, а симбиозата между пари и политика личи и от творбите му.

Хубен Черкелов - художник
Безспорно са свързани особено в САЩ от близо век има само президент и сгради, които са федерални, т.е. няма почти никаква свобода, като преди е имало, да има други банкноти и сюжети, т.е. това е един вид налагане на модел, политика.

И макар да не обича да говори за политика в навечерието на два президентски вота в България и в Съединените щати темата е неизбежна. Според него Доналд Тръмп не е типичен политик и говори много глупости, но пък се опитва да разчупи наложения политически модел.

Хубен Черкелов - художник
Но това, което прави, което е най-ценното той е против този тип политически коректно говорене, както аз и много хора мислим, че разяжда основата на демокрацията.

Чака с нетърпение да минат президентските избори в Съединените щати и смята, че който и от двамата кандидати да победи, то той ще остане в белия дом максимум 4 години. Решил е да не гласува на изборите за български президент.

Хубен Черкелов - художник
Защото не мога да видя кандидат, с който бих могъл да живея.

Но пък вижда аналогия между нашите и американските избори.

Хубен Черкелов - художник
Да, тази година аналогията е много близка, защото имаме двама кандидати в Съединените щати. Общо хората не са доволни, не са доволни от изборния процес, от липсват на кандидати и всичко се превръща в един цирк и в лични нападки.

Казва, че на хората не само в Съединените щати, но и по цял свят им е писнало от професионалната политическа класа, която говори много и не върши нищо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Дай Боже изборите да протекат мирно, тихо и по-добрите да победят
Бойко Борисов: Дай Боже изборите да протекат мирно, тихо и по-добрите да победят
В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола
В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола