НОВИНИ

Киев и Донбас си размениха пленници

Властите в Киев и самообявилите се републики в Донбас се размениха пленници след дълги преговори. Безпрецедентната размяна стана на неутрална територия. Тя е първата за последните 14 месеца.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:45, 27.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
"Не мога да повярвам. Надяваме се скоро да сме у дома".

Срещу подпис, този украински войник, пленен в Донбас, си тръгва за вкъщи. Следват го още 73. Срещу тях Киев предаде на проруските сепаратисти от така наречените Донецка и Луганска народни републики 306 бойци. Това е първата размяна на пленници между враждуващите в Източна Украйна от година и два месеца. В плен остават още хора.

Даря Морозова, омбудсман в самообявилата се Донецка Народна Република: "60 души още са в Киев. Не сме ги забравили, предвидени са за втория етап на размяна след Нова година".

Датата на размяната до последно не беше известна. В преговорите участва и руският патриарх Кирил. Освобождаването на пленници се усложнява юридически от различния им статут - някои вече изтърпяват наказание, срещу други се води следствие, а и украинската страна иска потвърждение от заловените, че искат да бъдат върнати.

Украинските военни бяха помилвани от сепаратистите, в Киев не всички приемат евентуален закон за амнистия. Според Минските договорености от 2015-та, размяната трябва да е по формулата "всички срещу всички".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция купува ракети ЕС-400 от Русия
Турция купува ракети ЕС-400 от Русия
Такса сградна инсталация отиде в съда на Европейския съюз
Такса "сградна инсталация" отиде в съда на Европейския съюз