НОВИНИ

Кметове се обявиха за съхранение и развитие на историческите зони в България

Харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България подписаха днес кметовете на 10 български града. Те присъстваха на дискусия за опазване и развитие на историческите квартали, организирана от вестник "24 часа" и Столичната община с участието на Министерствата на културата и регионалното развитие. Като основни проблеми бяха поставени създаването на електронен регистър на сградите паметници на културата и стриктното прилагане на Закона за историческото наследство, така че паметниците на културата да бъдат защитени от разрушаване.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:11, 02.06.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

На дискусията бяха поставени въпросите как от една страна да се накарат собствениците на стари сгради да ги възстановяват, а от друга с какъв механизъм те да бъдат подкрепени. Според кмета на София Йорданка Фандъкова в районите Средец и Възраждане вече са възстановени 38 сгради-паметници на културата, както и 110 фасади на стари къщи.Наложени са обаче и над 600 хиляди лева санкции на собствениците, които не са положили необходимите грижи. Много от тях се намаляват след обжалване в съда, оплака се Фандъкова. Принудителното събиране на глоби пък е дълъг и труден процес.Тя е готова да прибегне до последната възможност.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Учредяване на законова ипотека на сграда, която е много ценна, за която всички останали стъпки са извървени, включително и санкции има, но собствениците отново не предприемат нищо, да може тогава Общината за своя сметка чрез подкрепата на Общинска банка да възстанови сградата и след това да си търсим по съдебен ред разходваните средства".

Друга възможност е създаването на Фонд за опазване на културното наследство, което обаче трябва да се обсъди с финансовото министерство. Или пък да се отделят пари от програмата за енергийна ефективност за паметниците на културата. Вече е разработен и кредитен продукт към Общинска банка, наречен " Град с история ", чрез който при изгодни условия собствениците да получават кредит за обновяване на сградите си. Все пак остават случаите, в които проблемите са повече от обективни - собствениците са пенсионери и нямат средства или...

Генчо Герданов - кмет на Копривщица: "Има една къща, която е съвсем близо до най-емблематичния мост в България на първа пушка наследниците са 28 или 29, направо из цял свят живеят и не можем да ги открием, така че това е групово наследство и ние не можем да се справим с това нещо".

Авторът на последния закон за опазване на историческите зони във Франция Ив Дож представи 50-годишния френския опит при възстановяване на старите сгради в парижкия квартал Маре. Като най-съществено той отбеляза сътрудничеството със собствениците на тези сгради и стабилното финансиране.От изказванията обаче стана ясно, че според Закона за историческото наследство в България със собствениците се говори само чрез наказания и санкции, а не чрез поощрения.

Боил Банов, министър на културата: "Ако собствениците на тези къщи са ученици, а държавата и общината сме в ролята на учители, ние непрекъснато ги държим в ъгъла наказани, понеже живеем в съвременна Европа не можем да ги бием, не можем да ги изгоним, просто ги държим наказани. Гледам, че няма представител на МФ, което е знаково. Ако държавата продължава да бяга от тази тема, 500 форума още такива да направим в следващите пет години ефектът ще бъде нулев".

Организаторите обявиха, че големият отсъстващ от дискусията, Министерството на финансите, трябва да бъде запознато с резултата от дебата. Той завърши с подписване на Харта за сътрудничеството между градовете с исторически квартали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Асеновград протестираха срещу презастрояването
В Асеновград протестираха срещу презастрояването
Кметът на Трън подаде оставка
Кметът на Трън подаде оставка