НОВИНИ

КНДР изстреля ракети с малък обсег в Японско море

ПХЕНЯН ВЕРОЯТНО РЕАГИРА НА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ ООН НОВИ САНКЦИИСеверна Корея изстреля тази сутрин няколко ракети с малък обсег в посока към Японско море, броени часове след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за засилване на санкциите срещу Пхенян.

bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 03.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

За случая съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Експерти от Сеул анализират стрелбата, за да определят дали става дума за ракети или артилерийски огън. Правителствен говорител заяви, че Южна Корея ще наблюдава всякакви допълнителни действия, което би могъл да предприеме Северът. Японският премиер определи стрелбата като "провокация" и заяви, че Пхенян трябва да послуша международната общност и да се откаже от ядрените си опити, като вместо това съсредоточи ресурсите си в благосъстоянието на гражданите на Корейската народно-демократична република.

Според анализатори обаче, стрелбата може да е реакция след единодушно приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция, която значително затяга санкциите срещу Северна Корея в отговор на проведения от Пхенян опит с ядрено оръжие и изстрелването на ракета със сателит. Документът предвижда строги ограничения на износа от страната и инспекции на всички стоки, които влизат в нея. Налага се и пълно ембарго върху доставките на всички видове авиационно и ракетно гориво за Северна Корея. Въпреки, че определи някои от предвидените санкции като "екстремни", постоянният представител на Русия в ООН, Виталий Чуркин заяви че те са наложителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ново парче от изчезнал преди 2 години самолет
Откриха ново парче от изчезнал преди 2 години самолет
Обама удължи санкциите срещу Русия заради Украйна
Обама удължи санкциите срещу Русия заради Украйна