Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация

В някои от големите градове в Белгия празничните декемврийски базари вече няма да се наричат коледни, а зимни. Причината да се избягва асоциацията с Коледа е хората от други вероизповедания да не се чувстват дискриминирани.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 30.10.2018
8830
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Местната управа в Брюж първа оповести, че Коледният пазар в града вече ще се нарича зимен. Според организаторите целта да не отблъскват хората, които не са християни. На базара все пак ще има коледно дърво и традиционната за католическите страни сцена, която пресъздава раждането на Христос в яслата.

Други големи белгийски градове като Брюксел, Гент, Антверпен и Хаселт също ще последват примера на Брюж и ще изключат Коледа от имената на базарите си.

"Криворазбрана толерантност" - така представители на най-голямата белгийска партия - националистическия Нов фламандски алианс - нарекоха решението на местните власти. Организаторите пък се оправдават, че по този начин искат да рекламират повече другите си атракции - като зимните пързалки и виенските колела, които не били свързани с празника.

Един от десет жители на Белгия вече не е белгиец. В големите градове като Брюксел и Антверпен хората, които не са родени в страната, достигнат до 40% от населението. Сред чужденците май-много са мароканците и турците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трудно ли се получава разрешително за оръжие?
Трудно ли се получава разрешително за оръжие?
СЗО: Дишането на чист въздух е лукс, който малцина могат да си позволят
СЗО: Дишането на чист въздух е лукс, който малцина могат да си позволят