Кой е предполагаемият нападател от "Шанз-Елизе"?

Карим Шорфи - това според непотвърдена информация е името на нападателя от Париж. Информацията е на агенция "Асошиейтед прес", която цитира свои анонимни източници. Властите потвърдиха, че извършителят на нападението е френски гражданин, познат на полицията. Съседи на смятания за стрелеца от "Шанз-Елизе" отричат да е бил подозрителен.

от БНТ
11:36, 21.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

39-годишният Карим Шорфи, по прякор "белгиеца" - джихадистката групировка "Ислямска държава" съобщи чрез своята информационна агенция АМАК, че това е самоличността на мъжа, отговорен за нападението в Париж. Френските власти не потвърждават информацията, защото разследването продължава.

Късно тази нощ, в предградието Сен е Марн на Париж, където е живеел той, е извършен обиск. Полицията съобщава, че са намерени огнестрелни оръжия, а също така и ножове. Съседи на Шорфи не помнят някога да е будил съмнения у тях.

Салим, съсед
Всички са много изненадани. Изглежда, че това е истина, но за първи път някой от квартала извършва подобно нещо. Не познавам човек, който в определен момент просто да реши да извърши нападение.

Според местни медии, Шорфи е добре познат на френската полиция. През февруари 2005 г. е осъден за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. Пред съда той се признава за виновен. Две години по-рано на първа инстанция, е осъден на 20 години лишаване от свобода. Мъжът е следен и от службата за борба с тероризъм.

Салим, съсед
Беше тих, много тих. Може да е страдал от шизофрения, не знам. Във всеки случай той беше много спокоен и се държеше добре с всички. Затова си мисля, че трябва да си е изгубил ума. Не будеше никакво подозрение, когото и да попитате, ще ви отговори по същия начин. С приятелите ми редовно се молим в местната джамия и никога не съм го виждал да идва. Всъщност дори не помня да сме говорили за религия когато и да е.

В съобщението на Ислямска държава, с което поемат отговорност обаче, се казва, че атаката в сърцето на Париж е извършена от "техен боец".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
„Пролетен фестивал за съвременно изкуство“ в Благоевград
„Пролетен фестивал за съвременно изкуство“ в Благоевград
Бомбата срещу Борусия Дортмунд била заради пари
Бомбата срещу "Борусия" Дортмунд била заради пари