НОВИНИ

Коя е Тереза Мей?

26 години след управлението на Маргарет Тачър, за втори път в историята си британците ще имат жена министър - председател. Тереза Мей поема поста от Дейвид Камерън, след като беше вътрешен министър в неговия кабинет. Как Мей стигна до върха в британската политика и какво се очаква от нея?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:43, 12.07.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Тереза Мей влиза на "Даунинг стрийт" 10 в турбулентни времена. Задачата й ще е повече от сложна - да води страната успешно в безпрецедентна ситуация - излизане от Европейския съюз след четири десетилетия членство.

Тереза Мей, бъдещ министър-председател на Великобритания: "Трябва да договорим най-добрата възможна сделка за излизане на Великобритания от ЕС и да изградим нашата нова роля в света."

Тереза Мей трябва да е личността, която ще върне единството не само на нацията, болезнено разделена по темата за Брекзита, но и на партията - раздирана от противоборства. Спечели със своята твърдост, способност да не губи самообладание и сериозен опит в политиката и управлението.

Преди 6 години стъпи на Номер 10 като част от кабинета на Камерън и вече е най- дълго задържалият се на поста вътрешен министър от половин век.

Семейството ѝ е от средната класа, завършва обикновена гимназия, след това - в Оксфорд. Но амбициите ѝ са в полето на политиката. През 1997 е избрана за член на парламента.

Превръща се в една от влиятелните фигури сред торите. През 2002 г. вбесява мнозина в собствената си партия.

Тереза Мей, 2002 г.: "Членската ни маса е много ограничена. Симпатиите към нас са спорадични. И знаете ли как ни наричат мнозина - отвратителна партия."

Някой консерватори още не са й простили тези думи. Но Мей е от малкото жени, задържали се в предните редици на торите близо две десетилетия. Показва способност да оцелява в кризи и кураж да води битки. Твърда като Тачър, прагматична като Меркел - вече обявиха медиите, а сравненията с Желязната лейди и германската канцлерка неизменно ще я съпътстват. Рядко чувате хора да се смеят около нея - твърдят приближените ѝ.

Мей изглежда е здраво стъпила на земята, но .... не в какви да е обувки. Известна е с вкуса си към шармантни модели. Признава, че не би спряла абонамента си за Вог дори и на пуст остров. Другата й страст е готвенето - притежава над 100 книги с рецепти.

Твърдят, че още пише на ръка картички за Коледа и рождени дни. Среща бъдещия си съпруг в университета. Говори се, че ги е запознала бъдещата тогава премиерка на пакистан Беназир Бхуто. Двамата нямат деца. На 1 октомври ще навърши 60 години. И както написа в. "Гардиан", поема кормилото в момент, който би затруднил и Чърчил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носталгия и Брекзит
Носталгия и Брекзит
Речник на прабългарските думи съставят студенти и преподаватели
Речник на прабългарските думи съставят студенти и преподаватели