НОВИНИ

Кризата между Турция и Ирак

Ирак затвори търговското си представителство в Истанбул в знак на протест срещу присъствието на турски войници в северната провинция Ниневия. Багдад настоява за незабавното им изтегляне. Анкара заяви, че няма да праща повече войски в Ирак, но няма да изтегли тези, които вече е разположила там.

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:54, 11.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Напрежението между Багдад и Анкара започна след 4 декември, когато Турция разположи 130 войници с танкове и артилерия в лагер на кюрдските пешмерги в Северен Ирак. Ирак настоя за незабавно извеждане на войските и обяви, че те са вкарани без знанието и съгласието на Багдад, който приема тези действия за враждебен акт. Турският президент Реджеп Ердоган припомни, че в Ирак са разположени турски войски още през 2014 г. по молба на иракското правителство. Задачата на новия контингент е да подпомогне кюрдите в борбата срещу Ислямска държава.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Нашите войници са там в рамките на мисия за обучение, сред тях няма бойни части. И дума не може да става за изтегляне."

Турските войници обучават кюрдите за нападение срещу завладения от Ислямска държава град Мосул, посочва Анкара. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани каза, че обучението на пешмергите е било предварително съгласувано с иракските власти. Въпросът ще бъде разгледан на тристранна среща в края на декември с участието на представители от Турция, САЩ и автономния Иракски Крюдистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледни герои при болни деца
Коледни герои при болни деца
Откриха първия научно-технологичен парк у нас
Откриха първия научно-технологичен парк у нас